hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

A „szeretethormon” gyógyíthatja a mindennapos fejfájást

Egy új vizsgálat szerint az oxitocin, amelyről korábban kimutatták, hogy fokozza a bizalmat és a szociális kötődést, fejfájáscsillapítóként is használható a gyakori fejfájásban szenvedőkben.

Az oxitocint orrspray formájában alkalmazták, és a betegek fele arról számolt be, hogy hatására fejfájásuk intenzitása a felére csökkent, és további 27 százalukban teljesen elmúlt a fejfájás. Összehasonlításul: a placebót kapó személyeknek csak 11 százaléka érezte úgy, hogy a fejfájás erőssége a felére mérséklődött, és teljesen egyikükben sem múlt el.

A vizsgálati személyek krónikus mindennapos fejfájásban szenvedtek, ami azt jelenti, hogy havonta legalább 15 fejfájós napjuk volt, s a fájdalom gyakran súlyos migrén formájában jelentkezett. Mintegy hatmillió amerikai szenved ebben a betegségben – mondta a szerzők egyike, David Yeomans, a Stanford Egyetem orvoskarának munkatársa. A vizsgálatban résztvevők korábban semmilyen kezelésre nem reagáltak – tudatták a kutatók.

Botox, topiramate és oxitocin?

Jelenleg csak két olyan kezelés ismert, amely hatékony ebben az állapotban. Az egyik a Botox injekció, amelyet októberben engedélyezett az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) ebben az indikációban, a másik a topiramate. Mindkét kezelés hatásosabb a placebónál, de nem segítenek minden betegen. Emellett mindkettőnek vannak hátrányai is: a topiramate befolyásolhatja a kognitív működéseket, a Botoxot pedig háromhavonta injekcióban kell beadni, és – lévén baktériumtoxin – súlyos, a nyelést és a légzést befolyásoló mellékhatásai lehetnek.

A kutatók felhívták a figyelmet arra, hogy bár az oxitocin vizsgálat eredménye bíztató, további kutatásokra van szükség, mivel ebben a vizsgálatban csak 40 beteg vett részt, akiknek csak a fele kapott oxitocint, és emellett csupán egy alkalommal használták az orrspray-t. A tartós, ismételt hatás felmérésére tehát nem volt lehetőség.

Oxitocin-mellékhatás: túlzott bizalom

A kezelés átlagosan az alkalmazás után négy órával kezdett hatni, és 24 órán belül megszűnt a kedvező hatás. Vagyis a hatás kifejlődéséhez több időre volt szükség, mint a szokásos migréngyógyszerek esetében, amelyeknél már két óra múlva csökken a fájdalom. Ezért olyan betegeknél, akiknek csak olykor van migrénjük, nem javasolható az oxitocin, mivel ezek a személyek gyorsabb fájdalomcsillapítást igényelnek.

Az oxitocin kezelésnek semmilyen káros mellékhatása nem volt. Korábbi vizsgálatok alapján ismert, hogy a szer fokozza a gyermek és az anya közötti kötődést, és bizalomfokozó hatása is van – ez az oka, hogy szeretethormonnak nevezik. Ha elfogadott gyógyszer lesz, kérdés, hogy fel kell-e tüntetni majd a betegtájékoztatón, hogy mellékhatásként esetleg túlzott bizalom tapasztalható.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: MSNBC)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink