hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

A szegénység is sújtja őket

Az autista gyermeket nevelő szülőknek jóval kevesebb a jövedelmük, mint az átlagos családoknak vagy az egyéb rendellenességgel küzdő gyermeket gondozóknak.

A Pediatrics című szaklapban megjelent felmérés eredményei szerint az autista gyermeket nevelő anyák átlagosan 35 százalékkal kevesebbet keresnek, mint azok a nők, akik egyéb rendellenességgel küzdő gyermeket gondoznak, és 56 százalékkal kevesebbet, mint az, aki egészséges gyermek édesanyja. Az autista gyermeket nevelő családok átlagosan 21 százalékkal kevesebbet keresnek, mint azok a családok, amelyek egyéb rendellenességgel küzdő gyermeket gondoznak.

A Zuleyha Cidav és munkatársai (University of Pennsylvania) által készített felmérés több mint 65 ezer család vizsgálata alapján állapította meg a kereseti arányokat. A tanulmány vezető szerzője, David Mandell a New Scientistnek elmondta: az autistákat nevelők kereseti viszonyai azért ennyivel rosszabbak a többi rendellenesség esetén találhatóknál, mert autista gyerekek számára kevés nevelési, gondozási program áll rendelkezésre, szervezetlen az ellátás, ami megnehezíti a szülők munkába járását. Az autista gyermekeket és szüleiket segítő programok hiánya a társadalom számára is ártalmas, hiszen a szülők munkavállalási nehézségei miatt jelentős adóbevételtől esik el az állam.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés