hirdetés
hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

A századelő bűvöletében

Két kiállítás Bécsben

Mármint a huszadikéban, természetesen. Aki ugyanis két kitérőt tesz a bécsi múzeum szokványos útvonalához képest, látni fogja: itt aztán otthon van az a bizonyos „boldog békeidő”, a hozzá tartozó szecesszióval és művészeti forradalommal együtt. A MAK-ban – ez az osztrák iparművészeti múzeum – a legendás Wiener Werkstätte megalapításának századik évfordulójára rendeztek kiállítást.

A hajdani iparművészeti műhelyt egy kávéházi asztalnál (hol máshol?!) alapította Josef Hoffmann építész, Koloman Moser festő és egy „pénzember”, Fritz Waerndorfer, azzal a nem titkolt elhatározással, hogy megújítsák a „design” megmerevedett, archaikus, divatjamúlt tendenciáit. Jöjjön a letisztult szépség, a nemes egyszerűség, a funkcionális elegancia, az egyszerű anyagok!

És jöttek a megrendelők is: tehetős polgárok, bankárok, arisztokraták karolták föl az avantgárd ipart és tették igazi iparrá: a házak, lakások legapróbb zugaiba is a bécsi műhely által készített tárgyak kerültek: szőnyegek, bútorok, edények, kiegészítők, de még ruhák és faliképek is.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Csáki Judit
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés