hirdetés
hirdetés
2024. július. 23., kedd - Lenke.
hirdetés

A számítógép kártevői 2.

Sorozatunk előző részében (Medical Tribune 18. szám) megismerkedtünk a számítógépvírusok fogalmával, főbb fajtáival és a fertőzés epidemiológiájával. Mielőtt rátérnénk a prevencióra és a terápiára, lássuk, milyen jelei lehetnek a fertőzésnek.

Tünettan

A víruskereső programok figyelmeztetése nélkül is vannak olyan tünetek, amelyek felkelthetik a vírusfertőzés gyanúját: 

  • A korábban jól működő Windows nem indul el, vagy gyakran leáll „Általános védelmi hiba” üzenettel.
  • Munka közben a számítógép váratlanul újraindul (mint pillanatnyi áramszünet esetén).
  • Egy vagy több – addig jól működő – programunk elindítás után azonnal leáll (ennek persze más oka is lehet, de a vírusellenőrzést érdemes elvégezni). 
  • A munkaasztalon vagy a tálca jobb oldalán, esetleg a Start menüben új, ismeretlen programikonnal találkozunk (pl. dialer.exe).
  • Hosszan tartó, indokolatlan merevlemez-aktivitást tapasztalunk (azaz halljuk, hogy dolgozik a merevlemez és villog a működését jelző piros lámpa) olyankor, amikor nem dolgozunk a gépen. 
  • Ha gépünkkel az internetre kapcsolódtunk, de nem végzünk semmiféle online műveletet, mégis hosszas adatforgalmat mutat a modem működését jelző két kis monitorikon a tálca jobb alsó sarkában. (Ez lehet a jele annak, amikor egy vírus éppen szétküldözgeti önmagát a gépünkről.)
  • A vírus egyértelműen „bejelentkezik”, pl. egy üzenetablakot jelentet meg a képernyőn, melyben közli, hogy megfertőzte a gépet. Ez persze már nem gyanú, hanem szomorú bizonyosság. 

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Acsai László
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés