hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

A szaktárca a külföldön munkát vállaló orvosok visszailleszkedéséért

Az egészségügyért felelős államtitkárság már dolgozik azon, hogy minél nagyobb számban térjenek haza a jelenleg külföldön tevékenykedő egészségügyi szakemberek; erről Páva Hanna helyettes államtitkár beszélt az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának hétfői ülésén.

A szakma képviselői közül korábban többen megfogalmazták, az egészségügyi ágazat munkaerőhiányának egyik fő oka, hogy sokan hosszabb-rövidebb ideig inkább külföldön vállalnak munkát. A probléma megoldását jelenthetné, ha sikerülne a kezdő rezidenseket Magyarországon tartani - ezzel kapcsolatban a Magyar Rezidens Szövetség újra hallatja hangját, meglehetősen radikális lépéseket helyezve kilátásba -, a következő lépésben viszont az a cél, hogy a már kint lévőket is ösztönözzék a hazatérésre, hogy a magyar egészségügyet erősítsék.

Páva Hanna elmondta, hogy jelenleg is tart a szakképzéssel és továbbképzéssel kapcsolatos szabályok felülvizsgálata. A kezdő orvosok itthon tartásán túl azt is szeretnék elősegíteni, hogy akik pillanatnyilag külföldön dolgoznak, minél nagyobb számban jöjjenek haza. Ennek egyik eszköze lenne, hogy a külföldi munkavállalást is elismernék. Eddig ugyanis erre semmiféle szabály nem vonatkozott: aki külföldön dolgozott, annak itthon újra kellett kezdenie mindent, újra kellett kezdenie a "pontszerzést" a szakmában.

A külföldi munkavégzés elismerésével a hazai munkaerőpiacra való visszailleszkedést szeretnék megkönnyíteni. Tehát, amennyiben valaki külföldön dolgozott, és erről bemutat egy igazolást, akkor azt a jövőben "kvázi" folyamatos jogviszonynak tekintenék - tette hozzá a helyettes államtitkár.

(forrás: MTI, MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink