hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

A Semmelweis terv és a valóság

Évi 40 milliárd forint befektetése nélkül évi 40 milliárd veszteség éri az országot - véli a Magyar Kórházak és Rendelőintézetek Szövetsége.

A dr. Balaton Péter titkár és dr. Pusztai Dezső elnök által jegyzett közlemény idézi az egészségügyi államtitkárság egyik írásos értékelését: "Habár a főváros lehetőségeivel más, kevésbé jól ellátott területekről is vonzza az orvosokat, ápolókat, a budapesti intézményekben is égető a szakemberhiány. Ennek következtében nemcsak az ellátás minősége, de már a biztonsága is sérül."

A Szövetség szerint a fentiekből következően vidéken még súlyosabb a helyzet. Az elmúlt időszakban átlagosan napi három szakorvos hagyta, hagyja el az országot. A rezidensek letétbe helyezik felmondásukat, - már aki egyáltalán belépett a képzési rendszerbe - emlékeztetetnek.

Mint írják, a "nagytérségi ellátás" valójában nem más, mint annak elismerése, hogy az egészségügyi kormányzat nem képes a migrációs folyamatot megállítani. "Ehelyett a még megmaradt kapacitásokat /értsd: az itthon maradottakat/ próbálja még működő szervezeti egységekbe koncentrálni. Persze kérdés, hogy az a humán erőforrás, akivel a Semmelweis terv számol, ilyen fogyás mellett fél év múlva rendelkezésre áll-e? S ha az egy orvosra jutó beavatkozások száma így növekszik, hogyan csökkennek majd a várólisták? – S hiába lesz a korábbi Egészségbiztosítási Felügyeletből Országos Betegjogi- és Dokumentációs Központ, az "ellátás szervezőből" /veresegyházi modell/ Állami Egészségszervezési Központ, a lényegen az átnevezés nem változtat."

A Szövetség az Egészségügyért – Magyar Kórházak- és Rendelőintézetek Szövetségének számítása szerint éves szinten mintegy 40 milliárd forint bértömeg szükséges a rezidensek által kért, s a kamara által is támogatott bérkövetelés teljesítéséhez, azaz az elvándorlás megállításához. "Természetesen ennek több, mint fele járulékok, s adók formájában – beleértve a bérnövekedés vásárlásra fordításakor fizetendő forgalmi adóval együtt – visszakerül az állam zsebébe."

A Magyar Kórházak és Rendelőintézetek Szövetsége közgazdászok számításaira hivatkozva felhívja a figyelmet arra, hogy a fentiekkel szemben egy szakorvos képzése a megszületéstől mintegy 40 millió forintjába kerül nagyobbrészt a családnak, kisebb részt a társadalomnak. Azaz évi ezer szakorvos távozása összességében 40 milliárdos kárt okoz az országnak.

A Szövetség minderre hivatkozva felteszi a kérdést: "Melyik 40 milliárd okoz nagyobb veszteséget Magyarországnak?"  A választ a "Semmelweis Terv készítőitől" várják.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés