hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.

A Richter már nem számít további megszorításra

Kissé javított idei árbevételi előrejelzésein a Richter Gedeon, 3 százalék körüli növekedéssel számol a cég vezérigazgatója - írja az MTI.

Bogsch Erik keddi budapesti sajtótájékoztatóján jelezte, hogy Oroszországban, Ukrajnában és Lengyelországban a korábban vártnál erősebb lesz a növekedés, Magyarországon pedig - bár korábban 15-20 százalékos visszaesést prognosztizált a cég - 15 százaléknál nem lesz nagyobb a csökkenés. Az idei első kilenc hónapban euróban 3,6 százalékos árbevétel-növekedést ért el a Richter, ami jó eredmény, és éves szinten is ehhez hasonló várható - mondta.

A kormánnyal kötött stratégiai megállapodásról Bogsch Erik úgy vélekedett, hogy az stabilitást és kiszámíthatóságot ad a gyógyszer-támogatási rendszert illetően és a részvényesi struktúra, azaz az állami tulajdon fennmaradásában is.

Oroszországban rubelben számolva 5 százaléknál nagyobb növekedést vár a Richter, a korábbi nulla és 5 százalék közötti előrejelzés után. Az első kilenc hónapban ezen a piacon 7,7 százalékkal nőtt a forgalom a tavalyi magas bázishoz viszonyítva. Ukrajnában éves szinten dollárban számítva 20 százalékos forgalombővülés várható, míg korábban 5 százalékot jelzett előre a cég. Az első háromnegyedévben itt 28 százalékkal nőtt a bevétel. Lengyelországban várhatóan 10 százalékos lesz a bővülés a korábban prognosztizált 5 százalék helyett.

A FÁK-forgalom bővülése mellett a cégvezető kiemelte, hogy az Európai Unió piacán is jelentős sikereket ért el a Richter, elsősorban a nőgyógyászati termékbevezetéseknek köszönhetően. Az Esmya nevű, méhmióma kezelését szolgáló készítmény több országban is - például az Egyesült Királyságban és Németországban - tb támogatást kapott - tette hozzá.

A hazai piaccal kapcsolatban Bogsch Erik elmondta, hogy tovább zsugorodott a részesedése és már csak 10 százalékot tesz ki a vállalat összforgalmában. Pozitívnak nevezte ugyanakkor, hogy a különadókat változatlanul vissza tudja igényelni a társaság a k+f tevékenységének köszönhetően. A vezérigazgató úgy vélekedett, hogy a visszaigénylés fennmaradásához is garanciát nyújt a kormánnyal kötött stratégiai megállapodás. Hozzátette: nem számít arra, hogy a Richtert érintően további megszorítások lépnének életbe.

A vezérigazgató ismertetése szerint az üzleti eredményhányad éves szinten 15-16 százalék lehet, az értékesítési és marketing költségek várhatóan az árbevétel 28-29 százalékát, a k+f költségek pedig a 12 százalékát érik el. A beruházási költségek 30 milliárd forintot érnek el 2012-ben a korábban becsült 34 milliárd forint helyett, ezen belül 23 milliárd forintot költ belföldi beruházásokra a vállalat.

A Richter 2012 első kilenc hónapjában 243,15 milliárd forint árbevételre és 36,69 milliárd forint adózott nyereségre tett szert. A bevétel 11,4 százalékkal magasabb, a profit viszont 9,2 százalékkal alacsonyabb lett az egy évvel korábbi bázisnál.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink