hirdetés
hirdetés
2024. május. 18., szombat - Erik, Alexandra.
hirdetés

A Rengeteg egyszerűsége

Oscarra nevezik Fliegauf Benedek filmjét

Ilyen szakmai egyetértésre régen volt példa: Fliegauf Benedek első egész estés alkotását, a Rengeteg című filmet nevezi a filmszakma Oscar-díjra a nem angol nyelvű filmek kategóriájában. A mozi az idei filmszemlén és a Berlinalén is díjat kapott, nemrég a Torontói Fesztivál versenyszekciójában mutatták be sikerrel. A huszonkilenc éves rendező fillérekből forgatta filmjét, digitális technikával és jórészt amatőr szereplőkkel.

A fiatal rendezőt a filmszemle törzsközönsége már jól ismerte korábbi műve, a Beszélő fejek alapján, ám 2001-ben az akkori zsűri úgy döntött, rövidfilmekből kevesebb is elég, így Fliegaufot többekkel együtt eltanácsolták. A főként fiatalokból álló „kizártak” csoportja „ellenfesztivált” szervezett; s Fliegauf kizsűrizett munkája, a Hypnos a rövidfilmek Mekkájában, Cottbusban rendezői díjat, Drezdában pedig ifjúsági Oscart kapott. Ám a rendezőt mégsem vették föl a főiskolára, s hiába kért pályázati támogatást egész estés mozijához, a Dealerhez, nem kapott.

„Tettre kész voltam, de nem lehetett dolgozni. Nekem pedig nehéz, ha nem forgathatok, ezért végiggondoltam, mi az a minimális pénz, amiből mégis létre lehet hozni egy filmet.” Ez lett a Rengeteg, amelynek hét epizódja irodalmi igényű, kíméletlen dialógusok sorozata, látványos jelenetek nélkül. A film gyártója, az Inforg Stúdió elsőre még talált kivetnivalót a forgatókönyvben, később mégis belefogott a vállalkozásba. Azután pedig csak a díjakat számolta. Az idei magyar filmszemlén a mű négy elismerést zsebelt be, köztük a külföldi kritikusok díját; a Berlinale Forum-szekciója is kitüntette, most pedig itt az Oscar-jelölés. (Február végére 5-6 külföldi film kap majd hivatalos jelölést, az Amerikai Filmakadémia 90-100 ország mozgóképéből válogatja össze a befutókat.) Ráadásul a Torontói Fesztivál versenyprogramjában vetítették.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Tölgyesi Gábor
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés