hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

 

A rákos betegségek két szuperosztályba sorolhatók egy új kutatás szerint

A Cancer Cell folyóirat jelentette meg a torontói Lunenfeld-Tanenbaum Kutatóintézet új vizsgálatának eredményét, melynek lényege, hogy az eddig ismert összes ráktípus két szuperosztályba sorolható.

Ezek a szuperosztályok a Yes-asszociált protein (YAP) jelenléte vagy hiánya alapján különböztethetők meg – ez a fehérje a rosszindulatú tumorok képződésében igen nagy szerepet játszik, és alapvetően befolyásolja a betegség gyógyszer-érzékenységét vagy rezisztenciáját. A YAP-pozitív (YAPon) karcinómáknak szükségük van a fehérjére a növekedéshez és túléléshez, míg a YAPoff ráktípusok növekedése leáll, ha a YAP megjelenik a szervezetben.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

A kutatók prosztata- és tüdőrák esetében azt is megfigyelték, hogy a betegség lefolyása során képes szuperosztályt váltani annak érdekében, hogy ellenálljon a kezeléseknek. További érdekesség, hogy a YAP nélküli (YAPoff) ráksejtek Petry-csészében felülúszót képeznek, míg a YAPon sejtek letapadnak a csésze aljára, és az adhezív tulajdonság általában összefüggést mutat a gyógyszer-rezisztenciával. A kutatók szerint ez a bináris megközelítés új terápiás fejlesztések megkezdését teheti lehetővé.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink