hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

A putamen nekrózisa

A sötét színű italokban – különösen, ha olcsók – több a metanol, a propanol, a butanol vagy az izoamil-alkohol. Erre is gondolnunk kell, amikor a másnapossággal járó fejfájást szeretnénk elkülöníteni a migréntől.

Az 51 éves férfit négy nap alatt kialakult kétoldali vakság miatt szállították kórházba. Elmondása szerint valamilyen olcsó whiskyt ivott egy mulatozás során – ezt követően 48 órán át komoly nehézlégzést tapasztalt, és látása is romlani kezdett, szemmozgáskor pedig erős, szemgolyó mögötti fájdalmat érzett. Pupillái mindkét oldalon tágak voltak, fényre renyhén reagáltak. A szemfenék mindkét oldalon ödémás és halvány volt. Neurológiailag egyéb kórosat nem észleltek. Szérumában metanolt nem találtak, de metabolikus acidózisa volt. Négy héttel később készült, T2-súlyozott agyi MR-felvétele szimmetrikus putamenléziót rögzített, amely vérzéses elhalásra utalt.


T2-súlyozott agyi MR-felvétel:
a szimmetrikus putamenlézió (nyilak) vérzéses elhalásra utal


A metanol-anyagcsere toxikus végterméke, a formaldehid közvetlenül, illetve iszkémiás károsodáson és acidózison keresztül okozhatta a putamen nekrózisát. A beteg valószínűleg az olcsó ital viszonylag kis metanol- és nagyobb etanoltartalma miatt maradhatott életben – az utóbbi gátolhatta a metanol-anyagcserét. Látása a kétéves követés során nem javult.

Az etanolon kívül más alkoholokat (metanolt, propanolt, butanolt, izoamil-alkoholt), esetleg aldehideket és észtereket (rokon vegyületeket, ún. congenereket) is tartalmazó italok „enyhébb” következménye lehet az erős fejfájás. Ezek miatt nehéz olykor elkülöníteni az alkohol kiváltotta migrént és a másnaposság okozta fejfájást. Megtévesztők lehetnek a koncentrációzavaroktól és az ingerlékenységtől egészen a félelemérzésig és a depresszióig terjedő pszichés tünetek is. További hasonlóság a fejfájás lüktető jellege, a szemek mögötti kalapálásérzés és fájdalom rosszabbodása a szemek vagy a fej mozgatásának hatására. Az elkülönítő kórismézés lényegében az anamnézisen alapul. Migrént valószínűsít a pozitív családi anamnézis, a fejfájások gyermek- vagy fiatalkori kezdete, akárcsak az, ha a boron kívül más élelmiszer (csokoládé, sajt) is kiváltja a tüneteket.

A Headache című szakfolyóirat (2007;47:277–279) nemrég számolt be egy 35 éves nő esetéről, akit három pohár bor elkortyolgatása után néhány órával kínzó fejfájás gyötört, holott amikor gint iszik tonikkal, soha nincs ilyen panasza. A negatív anamnézisű páciens fejfájását rossz közérzet, hasmenés, fény- és zajkerülés, bágyadtság és koncentrációzavar kísérte. Az ő esetében inkább macskajajról lehetett szó. Az sem meglepő, hogy a hölgy csak bortól ennyire másnapos, ugyanis a sötét színű italokban – ilyen a Bourbon whiskey is – több a congener, míg a vodkában vagy a ginben a rokon vegyületek jóval kisebb mennyiségben fordulnak elő.

Medical Tribune

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés