hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

A psoriasis új jelátviteli útvonalát fedezték fel

A Bécsi Orvosi Egyetem kutatócsoportja az Embo Molecular Medicine folyóiratban megjelent cikkében arról számolt be, hogy a psoriasis bőrgyulladásos epizódjaiban jelentős szerepet játszik a dendritikus immunsejtekben található c-Jun fehérje.

Ezt a hatásmechanizmust állati modellszervezetek vizsgálatával igazolták.

Az AP-1 transzkripciós faktorok közé tartozó fehérjét a bőr epiteliális sejtjeinél megjelenő psoriasisszal már korábban összefüggésbe hozták, de pontos hatásmechanizmusa ismeretlen volt, illetve most az is bebizonyosodott, hogy a jelátviteli útvonal gátlásával a tünetek jelentősen enyhíthetők.

A c-Jun aktiváló protein gyógyszeres gátlása új kezelési opciót jelent, mivel a c-Jun szabályozza a psoriasis kialakulásában kulcsszerepet játszó interleukin-23 citokin szekrécióját. Az IL-23 magas koncentrációja mérhető psoriasisban szenvedő betegekben, mely a betegséget kiváltó T-sejtek aktiválását indítja el, így a folyamat korai fázisban történő gátlása ígéretes terápiás megközelítést jelent.

Forrás: Philipp Novoszel et al. Psoriatic skin inflammation is promoted by c‐Jun/AP‐1‐dependent CCL2 and IL‐23 expression in dendritic cells, EMBO Molecular Medicine (2021)

(forrás: MedicalOnline)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink