hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

TASZ-felmérés:

A Péterfy és a Keszthelyi kórház bánik legjobban a szülőkkel, gyerekekkel

Magyarországon úttörőnek számít a Társaság A Szabadságjogokért szervezet kezdeményezése, amellyel azt mérték fel, hogyan bánnak a kórházak a gyerekekkel és szüleikkel.

„A Társaság A Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet egy, Magyarországon soha korábban még nem végzett felméréssel keresett meg áprilisban szülészetet, illetve gyermekosztályt működtető egészségügyi intézményeket; összesen hatvanötöt. A „Gyerekkel vagyok” című kezdeményezés célja, hogy a közérdekű adatigénylések eredményeit összegezve először teljes képet kapjunk a kórházban születő, illetve ott gyógyuló gyerekek és szüleik helyzetéről, majd egy országos kampány és egyeztetés-sorozat során szorgalmazza a szervezet a hazai jó gyakorlatok minél szélesebb körben történő átvételét” – írják a kampányt magyarázva a TASZ honlapján.

A szervezet a kapott válaszokat felhasználva részletes beszámolót készít az intézmények lehetőségeiről és gyakorlatairól. „A TASZ-nak nem célja egyetlen intézményt vagy annak dolgozóit pellengérre állítani” – írják, kampányuk során arra törekednek, hogy szülőket és orvosokat ültessenek le, nyílt egyeztetés keretében feltárva az esetleges félreértéseket, problémákat, és összegyűjtve a jó megoldásokat. Az országos kampány végén egy javaslatcsomaggal állnak elő, ami rögzíti az intézmények működése kapcsán közösen megfogalmazott javaslatokat és a jogalkotó figyelmébe ajánlott, korrekciós lehetőségeket is. A TASZ célja, hogy 2016 végére minden, gyerekeket kezelő egészségügyi intézmény biztosítsa, hogy minden szülő éjszaka is a gyermeke mellett maradhasson.

A TASZ 64 intézményt keresett meg a kérdéseivel, ezek közül 45-en adtak választ. Az összesítés alapján két intézmény ért el maximális pontszámot: A Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ (Budapest), illetve a Keszthelyi Kórház. (Az eredményeket itt találják.)

Amíg a kampány tart a véleménygyűjtést is folytatják, ahogy TASZ blogján írják:  „A gyerekkelvagyok.tasz.hu tematikus aloldalon megismerhető minden válaszadó kórház részletes profilja. Ezek megtekintését különösen ajánljuk minden olyan szülőnek, akinek gyereke az ott szereplő intézmények valamelyikében kap ellátást – innen megtudhatja, hogy milyen ellátásra tarthat igényt a kórház saját bevallása alapján. Várjuk a szülők történeteit, személyes élményeit isa kampány során. Ajánljatok nekünk szakembereket, innovatív gyakorlatokat, amiket bemutathatunk. Osszátok meg velünk véleményeteket, jó és rossz tapasztalataitokat.”

hirdetés

Könyveink