hirdetés
hirdetés
2024. július. 23., kedd - Lenke.
hirdetés

A pénzre még várni kell

Ügyeletek: megnyert csata

Hamarosan ismét az első fokú bíróságon folytatódik a szolnoki orvosok ügyeleti díjazással kapcsolatos pere, de az immár a pénzről szól majd – nyilatkozta a Medical Tribune-nek Szántói Katalin, az eljárást megindító tizennégy traumatológus ügyvédje. Az ügyben az első jogerős bírósági döntés szeptember végén született meg. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróság ítélete kimondja: az uniós irányelvnek megfelelően az ügyelet idejét teljes egészében munkaidőnek kell tekinteni, és eszerint díjazni. A szolnoki Hetényi Géza Kórház dolgozói, akik azért mentek bíróságra munkáltatójuk ellen, mert kifogásolták: nem az Európai Bíróság (EB) döntése szellemében számítják az ügyeletben töltött óráik számát, ezzel

csatát nyertek.

A probléma régóta ismert: a magyar szabályozás szerint egy 16–24 órás ügyeletből a munkáltató csak 4–6–8 órát ismer el munkaidőként, ennyi után fizet bért. Az Európai Bíróság ugyanakkor még az unióhoz csatlakozásunk előtt, az úgynevezett Simap és Jäger perben hozott ítéletében kimondta: ha az orvosnak az ügyelet ideje alatt az egészségügyi intézményben kell tartózkodnia és szükség esetén munkáltatója rendelkezésére állnia, az ügyeleti idő munkaidőnek számít, függetlenül attól, hogy a gyakorlatban hány órát kell valóban munkával töltenie. Márpedig ez az irányelv – az orvosi kamara és az ország több pontján folyó perekben részt vevő ügyvédek érvelése szerint – 2004. május elseje óta Magyarországra is vonatkozik.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
DOBOZI PÁLMA
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés