hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

A „nagy testvér” beül minden rendelésre

A legfrissebb salátatörvény alapvető jogokat legsúlyosabban érintő eleme az állampolgárok teljes egészségügyi dokumentációját tároló adatbázis elindítása – írja a tisztességesadatkezelés.hu.

Az egészségügyi kormányzat ezzel a módosítással megszüntetné az orvosi titoktartást és egyetlen központi adatbankba tömörítené tízmillió magyar állampolgár teljes egészségügyi adattömegét, mindenféle jogorvoslat és tiltakozás lehetősége nélkül. Az orvosokat köteleznék arra, hogy minden egyes vizsgálat eredményét ebbe az adatbázisba rögzítsék, amely aztán a betegek élete végéig megőrzi az adatokat. Semmilyen lehallgató készüléket nem kell ehhez telepíteni az orvosi rendelőkbe, elegendő egy megfelelő törvényt hozni az adatkezelésről - a páciensek alapvető jogait nem kell figyelembe venni, hiszen azok nem léteznek. Csak tízmillió fehér egér, akin bártan lehet kisérletezni, megfigyelni – írja a szerző.

Hogy az adatbázis ne legyen egyből üres, ezért az OEP-nél őrzött elszámolási adatokból öt évnyi adatmennyiséget mindjárt át is másolnának bele. Az összes egészségügyi kormányzati szerv és az összes orvos hozzáférne. A kezelőorvosoktól elvileg el lehet zárni majd a hozzáférést a betegeknek, de az állami szervektől nemolvasható a tisztessegesadatkezeles.hu-n.

hirdetés

Könyveink