hirdetés
hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

A művész, a hatalom és az idŚ

Molnár György díjazott és betiltott filmjei

A hazai és külföldi fesztiválokon Molnár György filmjei mintegy negyven díjat nyertek, bár volt, hogy „nem díjazták” a m¦veit. A rendezŚ alkotásaiból most december 11-éig látható válogatás a Magyar Televízió kései – úgynevezett „értelmiségi” – idŚsávjában. Az m1 csatornán november 20-án este 11-kor mutatják be A varázsló álmát, amelyet a New York-i Modern M¦vészetek Múzeuma 1990-ben örök idŚkre archivált. Érdemes éber értelmiséginek lenni, s nem csak ezen az estén.

Az összeállítás elejére rögtön egy „botrányos” Molnár-film került. A rendszerről szóló zenés paródia, a Lóden-show az illetékesek aktív nemtetszését váltotta ki, mivel már 1980-ban bírálta azt, amit a Csinibaba tett meg jóval később. A történet egy ötvenes évekbeli bárban, a „Kultuszház”-ban játszódik, dalokban, illetve az ezeket ellenpontozó képekben, koreográfiában fejeződik ki az alkotói vélemény a korszak társadalmáról. És csak látszólag mókával és kacagással. Mivel a cenzori szemeket nem volt könnyű becsapni, Molnár György a tévéjáték befejezése után megismerhette a „dobozolás” súlyos fogalmát, művét több évig nem vetítették. De a rendező nem jött ki a gyakorlatból: a Vigyázat, mélyföld! ugyancsak vihart kavart, s ugyancsak több évet várhatott a bemutatásra. A formabontó zenés mű sajátos nemzedéki önéletrajz Bereményi Géza, Esterházy Péter, Cseh Tamás, Kornis Mihály, Spiró György, Vámos Miklós és mások művei alapján, mai szemmel nézve inkább ajánlandó, mintsem tiltandó film. Premierje a televízióban 1989-ben lehetett, amely nemcsak a demokratizálódás, hanem Molnár György évének is tűnik, hiszen ekkor kerülhetett elő a dobozból egy későbbi opusz, az Örökkön-örökké is. Ez a tévéfilm, amely a nyolcvanas években is meglévő szegénységről szól, semmiféle külhoni és belföldi bemutatón, fesztiválon nem szerepelhetett. Később több országban sugározták, ’89-ben az igen válogatós magyar film- és tévékritikusok díját is megkapta.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Tölgyesi Gábor
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés