hirdetés
hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

A Müller-jel

Nem ismeri? Nézze meg!

Végstádiumú vesebetegsége miatt hemodialízisre szoruló 58 éves nőbeteget szállítottak a sürgősségi osztályra, miután hirtelen belázasodott. Fizikális vizsgálatakor a sternum bal oldalán 2/6-os erősségű, decrescendo jellegű diasztolés zörejt hallottak. Echokardiográfiával az aortabillentyűn nagy kiterjedésű, mobilis tömeg rajzolódott ki, közepes-súlyos fokú regurgitációval.
A hemokultúra kétszer is megerősítette a Pseudomonas aeruginosa- fertőzést. A beteg kórházi tartózkodása alatt alakult ki a súlyos vagy hirtelen kezdetű aortaregurgitációra utaló szokatlan fizikális jelenség: az uvula pulzálása vagy ritmusos előemelkedése, azaz a Müller-jel.
A betegnél a jelenség kiterjed a lágy szájpadra és a garat hátsó falára is. Az aortabillentyű-elégtelenség többi jeléhez – Quinckepulzushoz vagy a Musset-jelhez – hasonlóan ez a diagnosztikai „csemege” is a jelentősen megnövekedett verőtérfogat miatt válik láthatóvá.
A műtétet visszautasító beteg intravénás antibiotikumot kapott, és két héttel később elhunyt.
A Müller-jelről készült videofelvétel megtekinthető az esetet közlő szakfolyóirat honlapján (http:// content.nejm.org/cgi/content/full/ 355/3/e3).

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés