hirdetés
hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

A melatonin mint kronobiotikum

A tobozmirigy hormonja, a melatonin a biológiai folyamatok összehangolásában, a cirkadián ritmus szabályozásában játszik szerepet. Éjjel termelődik, hatása összefügg az alvással, szervezetünk alacsonyabb maghőmérsékletével, és egyéb éjszakai eseményekkel.

Az exogén melatoninnak akut álmosságkiváltó és hőmérsékletcsökkentő hatása van a biológiai nappal idején. A melatonin kronobiotikus tulajdonságainak sikeres kihasználásáról számoltak be olyan alvászavaroknál is, amelyek a cirkadián rendszer rendellenes időzítésével társultak: a jet-lag, a váltott műszakos beosztás, a késleltetett alvásfázis szindróma és az idősek egyes alvászavarai esetén.
Ha a melatonint az endogén szekréció kezdete előtt körülbelül 6 óra és utána számított körülbelül 4 óra közötti időszakban alkalmazzák, az rendszerint előrehozza az alvást, a cBT-t és az endogén melatoninritmust. Késleltetés akkor fordul elő, amikor a melatonint az endogén ritmus leszálló fázisában adják, például a magas szintekkel jellemezhető periódust kitolják a reggeli órákra. Az egyéni különbségek nagyok.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
DR. SÁNDOR EDIT
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés