hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

A meddő nőket is támogatják

A kormány családtámogatási politikájárol készített interjút Novák Katalinnal a Magyar Idők, a meddőség problémaköréről is szó esett.

– (...) a Ratkó-unokák lassan a szülőképes koruk végéhez érnek.
– A Ratkó-korszakban születettek gyermekei a most 40 év körüli generáció. Ebben a korosztályban várható, hogy még szép számmal születnek gyermekek. A családvédelmi programunkkal éppen olyan lehetőségeket biztosítunk, amelyek ezt a generációt tudják számottevően segíteni. A 35–44 év közötti korosztályban 780 ezer nőről beszélünk, csaknem kétharmaduk egy vagy két gyermeket nevel. Tehát ha ők úgy érzik, hogy még vállalnának gyermeket, a kormánytól kapnak ehhez támogatást.

– Az ebbe a korosztályba tartozó nőknél nem feltétlenül saját döntés, hogy lesz-e családjuk vagy sem. Egyre többen küzdenek meddő­ségi problémákkal.
– A meddőség létező, sokakat érintő probléma. Az érintettek támogatása érdekében a közelmúltban döntött a kormány a lombikprogram finanszírozásának bővítéséről. Csökkentjük a kezeléshez kapcsolódó költségeket, növeljük a hozzáférést, fejlesztjük a lombikcentrumokat.

– Ez mit jelent?
– Növeljük a kapcsolódó gyógyszerek tb-támogatását, bővítjük a kapacitásokat, könnyebben elérhetővé tesszük a lombikprogramot.

A család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkárral készült teljes interjút itt olvashatja.

(forrás: Magyar Idők)
hirdetés

Könyveink