hirdetés
2021. október. 21., csütörtök - Orsolya.
hirdetés

A magánklinikák ingatlanjait is bevonhatja a kormány a védekezésbe

A péntek késő este megjelent rendelet értelmében az országos kórház-főigazgató kártalanításért cserébe kijelölheti magánegészségügyi szolgáltató ingatlanát is a koronavírus elleni védekezés keretében, írja a Portfolio.

A Kormány 106/2021. (III. 5.) Korm. rendelete az egészségügyi szolgálatra berendelés és az egészségügyi szolgáltatás biztosításának veszélyhelyzeti különös szabályairól címmel jelent meg a kormány új rendelete nem sokkal pénteken éjfél előtt, amely kimondja, hogy a kormány határozattal berendelheti egészségügyi szolgálat teljesítésére azon egészségügyi dolgozót, aki

  • a) az egészségügyről szóló törvény szerinti működési nyilvántartásban érvényes bejegyzéssel szerepel, és
  • b) e rendelet hatálybalépésének napján vagy azt követően nem állami vagy nem önkormányzati fenntartású vagy tulajdonú egészségügyi szolgáltatónál egészségügyi tevékenységet végez, vagy kormányzati igazgatási szervvel szolgálati jogviszonyban áll.

A rendelet felsorolja a kivételeket is, akikre a fenti szabály nem vonatkozik.

Lényeges szabály, hogy az egészségügyi dolgozó berendelésekor fennálló munkavégzésre irányuló jogviszonya a berendelés időtartama alatt nem szüntethető meg.

Emlékezetes, az egészségügyi szolgálati jogviszony élesedése miatt több ezer dolgozó lépett ki az állami rendszerből, feltehetőleg nagy részük a magánszolgáltatóknál fog és szeretne elhelyezkedni. A mostani szabályok értelmében a veszélyhelyzet ideje alatt számít rájuk az állam, vagyis nem ereszti el őket teljesen.

Nem csak a magánszolgáltatók munkavállalóiról rendelkezik a kormány. A veszélyhelyzet ideje alatt az országos kórház-főigazgató, kártalanítás mellett, határozattal bármely – nem állami vagy önkormányzati fenntartású vagy tulajdonú – egészségügyi szolgáltatót kötelezheti a SARS-CoV-2 vírus elleni védekezéshez szükséges ingatlan, valamint ingó eszközök és felszerelések rendelkezésre bocsátására a kijelölt állami vagy önkormányzati fenntartású vagy tulajdonú egészségügyi intézmény részére.

A rendelet értelmében "a kártalanítást a kötelezett egészségügyi szolgáltató kérelmére kell megállapítani. A kérelmet az országos kórház-főigazgatóhoz kell benyújtani. A kérelmet a benyújtástól számított 60 napon belül kell elbírálni". A kártalanítás fedezetét a központi költségvetés az egészségügyért felelős miniszter által vezetett minisztérium költségvetési fejezetében az Országos Kórházi Főigazgatóság költségvetésében biztosítja.

A kártalanítás összegének megállapításánál figyelembe kell venni

  • a) az egészségügyi szolgáltatások Egészségbiztosítási Alapból történő finanszírozásának szabályait,
  • b) az igénybevétel tárgyának használatra történő átengedéséért a használat során bekövetkezett értékcsökkenés mértékét,
  • c) ingó és ingatlan dolog állagában okozott kárnál a dolog szakszerű helyreállításának, kijavításának költségét,
  • d) az igénybevétel tárgyának az igénybevétel napján nyilvántartott könyv szerinti értékét,
  • e) a biztosítás alapján megtérülő összeget.

A kártalanítást pénzben kell megállapítani és megtéríteni. A kártalanítás megfizetésére a döntés véglegessé válásának napjától számított 45 napon belül kerül sor.

A teljes információt ITT olvashatja

(forrás: Portfolio.hu)
hirdetés

Könyveink