hirdetés
hirdetés
2024. május. 18., szombat - Erik, Alexandra.
hirdetés

A ma sikere a holnap kudarca lehet

Az utóbbi hónapokban több településen is megkezdték a kistérségi feladatokat ellátó szakorvosi rendelőintézetek kialakítását. A híradásokban legutóbb a Szigetszentmiklósi Emeltszintű Kistérségi és Járóbeteg-szakellátó Központ beruházásának indulásáról hallhattunk hírt. A Pest Megyei Önkormányzat a Közép-Magyarországi Operatív Program pályázatán közel 900 millió forintot nyert – s ennek köszönhetően ez év végére a Ráckevei kistérség 10 településének több mint 100 ezer lakosa korszerű gépekkel felszerelt, minőségi ellátást nyújtó szakrendelőben veheti igénybe a szakorvosok szolgáltatásait. Szűcs Lajos, a Pest Megyei Önkormányzat elnöke a beruházást megelőző ünnepélyes alapkőletétel alkalmával hangsúlyozta: a projekt féltucatnyi fejlesztésre ad lehetőséget, új szolgáltatásokkal – például egynapos sebészettel – bővül az intézmény, s teljesen megújul az alapdiagnosztikai eszközpark. A beruházástól azt várják, hogy a szolgáltatások színvonala és a kapacitások is végre arányosak lesznek a kistérség évek óta folyamatosan növekvő számú lakosságának igényeivel.
  A fejlesztésekből a helyi képviselők politikai tőkét kovácsolhatnak maguknak, ám a következő kormány és az ősszel fennálló új önkormányzatok vezetői több helyütt súlyos gondokkal szembesülnek majd: az OEP által utalt támogatás nem fedezi a kistérségi szakrendelők fenntartását. A problémát lehetetlen a szőnyeg alá söpörni, ugyanis szakértők becslése szerint a folyamatosan változó finanszírozási szisztéma következtében – beleértve a vizitdíj eltörlését is – a költségvetésben keletkezett hiány, valamint a gazdasági válság miatti kényszerű megszorítások okán négy év alatt csaknem négyhavi finanszírozási összeget vont el a kormány a szakorvosi rendelőktől.

Cikkünk a 4. oldalon

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés