hirdetés
hirdetés
2024. július. 23., kedd - Lenke.
hirdetés

A krémek krémje

Best of Wiener Philharmoniker

Az 1842-től fennálló zenekar köztudottan a világ egyik legjobbja. Mostani két lemezes válogatásukon a kiadó „fokozza a helyzetet”: nem elég a krém, annak is a krémjével akarja megkínálni a hallgatót. Persze a csodazenekart a legcsodásabbak dirigálják: Karajan természetesen, Leonard Bernstein, aki állítólag a zenekar kedvence volt, aztán az egyik legjelesebb bécsi, Karl Böhm; a vájtfülűek favoritja, a nagy introvertált, Carlos Kleiber, aki fájdalmasan kevés felvételt készített velük; az elbécsiesedett olaszok, Carlo Maria Giulini, Claudio Abbado; két híres magyar, Reiner Frigyes, Solti György – ugyan ki győzné felsorolni?! És akkor még nem szóltunk a szólistákról: Gidon Kremer; a fantasztikus klarinétos, Alfred Prinz; Friedrich Gulda a zongoránál, és persze a hegedűsök legnagyobbika, Nathan Milstein, aki a Mendelssohn-koncert második tételével ringat bele a romantika mesevilágába.

A gyűjtemény 18 számot tartalmaz; a legtöbbet, szám szerint ötöt Mozarttól, valamint a többi nagy bécsi muzsikáját (Haydn, Beethoven, Schubert, Brahms, Bruckner, Mahler; hát a két Johann Strauss hol maradt, kérdezhetnénk udvariatlanul). Hozzájuk a kék Duna partján kissé egzotikusnak számító szerző (Emmanuel Chabrier, Pablo de Sarasate) egy-egy zenéje járul díszítőelemként.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
– csonta –
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés