hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

A kórházigazgatókat is megbízhatósági vizsgálat alá vonhatják

Váradi Piroska ezredes, a a Nemzeti Védelmi Szolgálat Korrupciómegelőzési Főosztályának vezetője a Növekedés.hu-nak adott interjút.

(...) bukkantak-e már korrupciós ügyre az egészségügyben?

Az NVSZ tavaly két, idén pedig egy esetben tett feljelentést egészségügyi dolgozóval szemben: egy pszichiáter főorvos súlyos pénzekért írt ki rendőr kollégákat rövidebb-hosszabb betegállományba, az ő esetét értelemszerűen még nem a hálapénz-csoport tárta fel. Annak az orvosnak az ügyében viszont már ők tettek feljelentést, aki Covid-gyógyszert tulajdonított el a kórházban, ahol dolgozott, majd adta tovább jó pénzért. Szintén az NVSZ felderítése nyomán buktattak le egy pedofil mentőst a rendőrök.

Hálapénzes eset tehát nem volt?

Nem, ezzel kapcsolatban előkészítő munkálatok folynak. Az egészségügy az NVSZ számára teljesen új ágazat, ráadásul rendkívül összetett, bonyolult, sokszereplős rendszerről is beszélünk. Ahhoz, hogy az erre a területre specializálódott 50 fős csoportunk szakszerűen és törvényesen dolgozhasson, komoly előkészületekre van szükség. Az eddigi hónapok alapvetően a felkészülés, a stratégiaalkotás jegyében teltek, ismerkedtünk a szereplőkkel, a szervezeti mechanizmusokkal, a folyamatokkal, feltérképeztük a korrupció szempontjából különösen érzékeny pontokat, és kockázatelemezést végeztünk. A Covid-időszak nem is szólhatott az ellenőrzésekről, nem lehetett még ezzel is terhelni a végletekig kifeszített egészségügyi dolgozókat.

Hogyan választják ki, hogy milyen szakmákban, intézményekben, vagy hogy konkrétan kit ellenőriznek?  Számíthatnak-e például fokozott figyelemre a műtétes szakmák, például a szülész-nőgyógyászat, amelyek több felmérés szerint is a legérintettebbek a paraszolvenciában?

Kezdjük az utóbbival: ezeket a felméréseket mi is ismerjük és figyelembe is vesszük. Ám az, hogy milyen irányba kezdeményezünk eljárást, ennél sokkal összetettebb kérdés. Nincs olyan, hogy rábökünk egy szakmára vagy egy emberre, hogy na, most őt ellenőrizzük. A megbízhatósági vizsgálatokat minden esetben megelőzi valamilyen személyre szóló – de meg nem erősített, a büntetőeljárás kezdeményezéséhez nem elégséges – információ, vagy olyan kockázatelemzés, ami szerint az adott munkakör korrupciós kitettsége magas.  (...)

... az egészségügyiek is hihetetlen nyomásnak vannak kitéve esetenként a betegek vagy a hozzátartozók részéről. Magam is tanúja voltam, amikor a hozzátartozó fizetni akart a műtőből éppen csak kijött orvosnak, aki azt nem akarta elfogadni, mire körbevette a család az orvost, és egyszerűen nem hagyták tovább menni, amíg nem tette el a pénzt.

Az ilyen jellegű konfliktushelyzetekben lép be az NVSZ védelmi tevékenysége, ami a bűnmegelőzés és a bűnüldözés mellett a szervezet harmadik feladata. A „védett állományban” dolgozók bármikor fordulhatnak hozzánk, és – ahogyan ilyenkor akár a rendőrségnél vagy a közigazgatás más területein dolgozókat – védelem alá helyezzük, az elkövetőkkel szemben pedig eljárunk.  Azért is nyitunk irodákat hamarosan 7 egészségügyi intézményben, hogy azonnali segítséget tudjunk nyújtani konfliktushelyzetekben.

A teljes interjút ITT olvashatja

(forrás: Növekedés.hu)
hirdetés

Könyveink