hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

A kórházak alig fele válaszolt a kamarának

Az ország 103 kórháza közül 48 intézményből gyűjtöttek adatokat a MOK sürgősségi felméréséhez – mondta Éger István az ATV-nek.

Mint arról a MedicalOnline-on beszámoltunk, levélben fordult az orvosi kamara az erőforrások miniszteréhez, jelezve, a betegbiztonságot veszélyezteti a szakorvoshiány a sürgősségi osztályokon, ami a hivatásrend felméréséből derült ki.

A megszólítottak még az informális válaszadásra sem mertek vállalkozni – mondta a Magyar Orvosi Kamara elnöke az ATV-nek, hozzátéve, a sürgészek érdekeiket képviselik, amikor kimondják, hogy meztelen a király, mert a mellettük dolgozó nem szakképzettek munkájáért is a nekik kell vállalni a felelősséget.

Ez a típusú munka jobban hajlamosít a kiégésre, mert nagyobb a terhelés, ám a kórházak mégsem hajlandóak többet fizetni ezeknek a szakorvosoknak, miközben Nyugat-Európában kiemelten becsüli meg a rendszer a sürgészeket – mondta Dénes Tamás a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének elnöke.

Nem ismeri a felmérés pontos módszerét, forrását, és sem az intézményvezetők, sem a Magyar Kórházszövetség nem jelezte a problémát – válaszolta a televízió kérdésére az egészségügyért felelős államtitkár.

(forrás: ATV)
hirdetés

Könyveink