hirdetés
2024. november. 22., péntek - Cecília.
hirdetés

 

A korai reggeli és vacsora csökkentheti a szív-érrendszeri betegségek kockázatát

A francia INRAE kutatói a Nature Communications folyóiratban közölték új vizsgálatuk eredményeit, amelyek szerint a korai időpontban elfogyasztott reggeli és vacsora fontos szempont lehet a vaszkuláris egészség megőrzésében.

A vizsgálatban a több, mint 103 ezer személyből álló NutriNet Santé kohorsz (79% nő, átlagéletkor 42 év) adatait tanulmányozva a kutatók megállapították, hogy minden egyes óra, amivel későbbre csúszik a reggeli, 6%-kal növeli a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának kockázatát (tehát aki 9-kor reggelizik, 6%-kal nagyobb kockázatnak van kitéve a 8-kor reggelizőkhöz képest). Ugyanez a vacsora időpontjában is jelentkezik, de még kifejezettebben: a késői, este 9 óra utáni vacsora 28%-kal jelent nagyobb cerebrovaszkuláris kockázatot (stroke stb.), mint a 8 óra előtti étkezés, különösen nők esetében. A kutatók szerint ez a jelenség a szervezet perifériás óráinak, cirkadián ritmusának szinkronizálásával van összefüggésben, például a vérnyomás szabályozásán keresztül.

Photo by Joseph Gonzalez on Unsplash
Photo by Joseph Gonzalez on Unsplash

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink