hirdetés
hirdetés
2024. július. 23., kedd - Lenke.
hirdetés

A kombináció a legveszélyesebb

A hormonpótlás növeli az emlőrák kockázatát

Augusztus 9-én közölte a The Lancet a Million Women Study eredményeit. Az egymillió-nyolcvannégyezer nő adatain alapuló elemzés célja annak részletes feltárása volt, hogy a hormonpótló kezelés milyen hatást gyakorol az emlőrák kialakulására. Az óriási mennyiségű adat feldolgozásával talán pont kerül az 1997 októbere óta zajló vita végére: a vizsgálatok megerősítették, hogy a hormonpótló kezelés valóban növeli az emlőrák gyakoriságát.

A The Lancet először 1997 októberében jelentette meg azt az elemzést, amelyben Valerie Beral professzor (Imperial Cancer Research Fund) és munkatársai 51 epidemiológiai vizsgálat, s benne 52 000 emlőrákos, illetve 108 000 nem rákbeteg nő adatainak feldolgozásával kimutatták: a hormonpótló kezelésben részesülők körében növekszik az emlőrák előfordulása, és a káros hatás a kezelés elhagyásával mérséklődik (The Lancet 1997; 350: 1047–59).

Azóta rengeteg közlemény és még több olvasói levél látott napvilágot erről a világ vezető szaklapjaiban. Legutóbb június 25-én írta a JAMA, hogy 100 százalékkal növekszik azon 65 év feletti nők emlőrákkockázata, akik tartósan részesültek ösztrogén–progeszteron hatóanyag-tartalmú kezelésben (JAMA 2003; 289: 3254–3263). A vitában részt vevők elsősorban a hormonpótlás egyéb szervek szempontjából kedvező hatásait hangsúlyozták (például a colorectalis carcinoma gyakoriságának csökkenését, a menopauza vazomotoros tüneteinek javulását), és azzal a következtetéssel zárultak, hogy amíg nincsenek a kockázatnövekedést alátámasztó, hosszú távú és nagy esetszámú vizsgálati eredmények, a hormonpótló kezelés nem vethető el (példa erre egy olvasói levél a BMJ-ben „A HRT többet használ, mint árt” címmel, 2002. január 12-én). Ez év augusztus 9-én e szempontból áttörést jelentő közlemény született: a The Lancet közzétette a Million Women Study eredményeit.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Nagy Judit
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés