hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

A Karloff vodka mint lábáztató

 A karácsony Jézus születésének ünnepe és a családé, de egyúttal a vidámságé is. Mással aligha magyarázható, hogy az egyik legnagyobb tekintélyű orvosi folyóirat, a British Medical Journal – a lehető legkomolyabban – közzétett egy olyan írást, amely minden formális feltételnek megfelel, azonban témája legalábbis különös.

Christian Stevns Hansen, dán kutató és két kollégája azt a dán városi mítoszt tették tudományos vizsgálat tárgyává, amely szerint attól is be lehet rúgni, ha valaki a lábát alkoholba mártja. Mint írják, fontos kérdés, hogy az alkohol felszívódik-e a bőrön át, s ennek megválaszolása lehetővé teszi, hogy a kutatók más problémákra összpontosíthassanak.

Peace on Earth (Békét a Földön; Percutaneous Ethanol Absorption Could Evoke Ongoing Nationwide Euphoria And Random Tender Hugs) elnevezésű vizsgálatuk alanyai maguk a szerzők voltak: két egészséges férfi és egy nő. A vizsgálatot megelőző 24 órában nem fogyasztottak alkoholt, és lábukról dörzsöléssel eltávolították a szaruréteget. Ezután alkoholt – három 0,7 literes üveg, 37,5 térfogatszázalékos Karloff vodkát – öntöttek egy edénybe, amelybe belehelyezték lábukat, s ott tartották három órán át. Az alkoholepozíció előtt és közben, félóránként vért vettek tőlük, és fotometriásan meghatározták vérük alkoholkoncentrációját. Emellett egy szubjektív skálán szintén félóránként feljegyezték, hogy milyen mértékben mutatják az alkohol intoxikáció tüneteit (önbizalom foka, beszédkésztetés, spontán ölelések).

Az eredmények szerint a kísérleti személyek vérének alkoholkoncentrációja egyszer sem érte el a kimutathatósági határértéket (2,2 mmol/l).

Ennek alapján megállapították, hogy a dán városi mítosz nem tükrözi a valóságot, bár az nem zárható ki, hogy nagyobb alkoholkoncentrációjú italt (pl. 80 százalékos abszintot) alkalmazva más eredményt kaptak volna.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: British Medical Journal)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink