hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

A kar test előtti keresztezése enyhíti a fájdalmat

A kar test előtti keresztezése összezavarja az agyat, ezáltal segíti a fájdalom csökkentését - állítják tanulmányukban brit kutatók.

A Londoni University College (UCL) munkatársai a Pain című szakfolyóiratban számoltak be eredményükről. A kutatók szerint a jelenség hátterében az húzódhat, hogy az információkból az agyban kétféle térkép áll össze ilyenkor, amelyek ellentmondásba kerülnek egymással.

"A mindennapokban általában a bal kezünkkel érintjük meg a világ bal oldalán lévő dolgokat, és jobb kezünkkel a jobb oldalán lévőket - magyarázta Giandomenico Iannetti, a kutatás résztvevője. - Ez okozza, hogy általában egyszerre van aktív állapotban a jobb testfelet leképező agyi térkép, valamint a külső, testünkön kívüli tér jobb oldalának megfelelő agyi térkép. Amikor keresztezzük karunkat, ezek a térképek már nem aktiválódnak egyszerre."

A tanulmányban lézer segítségével négy milliszekundum (a másodperc ezredrésze) időtartamú, tűszúrás jellegű fájdalmat okoztak a vizsgálatba bevont nyolc résztvevő kézfején, majd ugyanezt megismételték úgy is, hogy keresztezték maguk előtt karjaikat. A vizsgálatban szereplő alanyok értékelték az általuk érzékelt fájdalom erősségét, a kutatók pedig EEG-vel mérték az agyi választ.

Mindkét forrásból egyértelműen az az eredmény született, hogy a keresztezett kar enyhítette a fájdalmat.

(forrás: MTI)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink