hirdetés
hirdetés
2024. július. 06., szombat - Csaba.
hirdetés

A jutalmazott befektetés

Egészségmegőrzésre is fordíthatók megtakarításaink

Ha lassan is, de változik az egészségmegőrzéssel kapcsolatos hazai közgondolkodás, és egyre többen veszik igénybe az egészségpénztárak szolgáltatásait. Igaz, leginkább munkáltatói ösztönzésre választják az öngondoskodás e formáját. Idén az állam jelentős adókedvezményekkel igyekszik népszerűsíteni a szolgáltatást.

Az elmúlt évben három új egészségkassza kezdte meg működését, így az egészségüket szem előtt tartók már negyven pénztár szolgáltatásai közül választhattak. A pénztári tagok száma a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) adatai szerint meghaladta a 210 ezret, mintegy 39 százalékkal nőtt a 2002-es évhez képest.

– Öt év múlva az egészségpénztárak taglétszáma elérheti az egymilliót – véli Czöndör Gyula, a Pénztárszövetségek Fórumának főtitkára. A taglétszám dinamikus növekedéséhez szerinte több tényező is hozzájárul: változik a hazai közgondolkodás, az emberek lassan belátják, hogy nem az állam kötelessége gondoskodni egészségük megőrzéséről. Másrészt egyre inkább elfogadják, hogy az egészségügyi ellátórendszerben pluszszolgáltatásokat is igénybe lehet venni – amennyiben megfizetik azokat. A munkaadók is kezdik felfedezni a pénztári szolgáltatásokban rejlő lehetőségeket, azt például, hogy így költség- és járulékmentesen támogathatják, motiválhatják dolgozóikat.

A nagy halak és a kicsik

Bár az országban ma működő egészségkasszák zöme nyílt, tehát bárki csatlakozhat hozzájuk, a pénztárak alakulásakor az ágazati jelleg érvényesült, és elsősorban zárt pénztárakat alapítottak. Ilyen volt többek között a Vitamin Egészségpénztár, amelyet a villamosenergia-ipari dolgozók számára hoztak létre, vagy a Tempó, amely a MOL-hoz köthető. Gazdaságossági megfontolások és a szervezetekre jellemző növekedési kényszer miatt azonban a legtöbb intézmény más cégekből, ágazatokból is fogad tagokat. A pénztártörvény tavalyi módosítása pedig lehetővé tette, hogy ez a tevékenység is nyereségérdekeltté válhasson. Mindezek nyomán máris megfigyelhető a piaci koncentráció, tavaly a hét vezető egészségkassza tudhatta magáénak az összes pénztártag 72, a vagyon 82,6 százalékát, és ezek produkálták a szolgáltatási kiadások 79 százalékát.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Kiss Melinda Katalin
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés