hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

A jövőbeli pandémiák megelőzésére alapítanak kutatóintézetet

Az Oxfordi Egyetem bejelentette, hogy új kutatóintézetet alapít Pandémiás Tudományok Központja néven, írja a Qubit.

A pandémiás kutatóközpont számos terület elismert szakembereit tereli egy közösségbe, így a fertőzéses betegségek, a vakcinafejlesztés, az immunológia, a strukturális biológia, a diagnosztika, a gyógyszerfejlesztés, a klinikai vizsgálatok, az adattudomány, a közegészségügy, a társadalomtudományok és a politikatudomány kutatóit és szakértőit is.

Az intézet a tervek szerint három alapvető területre fókuszál majd:

  • a kórokozókra és a fertőzöttekre vonatkozó adatok és ismeretek közel valós idejű nyomon követésére, és globálisan elérhetővé tételére;
  • a kutatások valódi megoldásokká fordítására, hatékony és biztonságos egészségügyi technológiák, diagnosztikai eszközök, gyógymódok és vakcinák fejlesztése és elosztása révén;
  • és a tudományba vetett hit és bizalom erősítésére, olyan módszerek kutatásával, amelyek javíthatnak a társadalmi és politikai részvételen, rugalmasságon és érzékenységen.

„Könnyű elhessegetni a gondolatot, hogy a mostaninál mennyivel komolyabb pandémiák is kialakulhatnak. Léteznek olyan kórokozók, amelyek 35-50 százalékos mortalitással rendelkeznek – képzeljük el, ha egy ilyen vírus okoz világjárványt, ahol minden harmadik fertőzött meghal. Azzal, hogy most a tudományba fektetünk, biztosítani tudjuk a rugalmasságunkat, a globális gazdasági stabilitást és az egészségügyi biztonságot a következő generációk számára” – mondta John Bell, az Oxfordi Egyetem orvosi karának egyetemi tanára.

(forrás: Qubit)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink