hirdetés
hirdetés
2024. július. 22., hétfő - Magdolna.
hirdetés

A jövő: menedzselt egészségügy

„Nem szeretnék négyperces beteg lenni”

A jól szervezett, átgondolt és korrektül felépített struktúra, a költségarányos finanszírozás, a megfelelő követelményrendszer és az ellenőrzés együttes alkalmazása az egészségügy egyetlen lehetséges jövője, nem csak Magyarországon – vallja dr. Varga Imre. A Medicina 2000 Poliklinikai és Járóbeteg Szakellátási Szövetség elnöke szerint bármilyen átszervezés során csak rendszerszemléletben szabad gondolkodni.

A szaktárca egyik idei felmérése szerint – különösen a hátrányos helyzetű térségekben – válságos helyzetben van a háziorvosi és a járóbeteg-ellátás. Ön is így látja?

– Szövetségünk egyaránt tagjai között tudhat önálló kis rendelőintézeteket és nagy kórházi szakambulanciákat. Nem gondoljuk, hogy a kórházakhoz tartozó szakrendelők helyzete felhőtlen, de úgy látjuk, ott a bevételek nagyságrendje miatt van egyfajta mozgástér, ami egyáltalán nem jellemző azokra a szakrendelőkre, amelyek földrajzi elhelyezkedésük és betegforgalmuk alapján kevés pénzből kénytelenek gazdálkodni, és nincs miből, hová átcsoportosítaniuk. Sikerként könyveljük el, hogy miután néhány hónappal ezelőtt mi már jeleztük a miniszternek aggodalmunkat ezen intézmények sorsa miatt, egy bizonyos összeg átcsoportosításával célzottan átmeneti segélyt kapnak ezek az intézmények.

Hány szakrendelő kaphat a támogatásból?

– Körülbelül 40 önálló intézmény. Összesen kb. 100-110 ilyen van az országban.

Mit jelent tulajdonképpen, hogy bajban vannak?

– Azt, hogy napi likviditási gondokkal küzdenek. A pincét és a padlást gyakorlatilag teljesen kiseperték. Ami nyilvánvalóan nem jelenti azt, hogy ne lenne még egyiknek-másiknak mit ésszerűsítenie. Ez az én olvasatomban nem jelentős mértékű elbocsátásokat jelent, hanem olyan intézkedéseket, amelyek nem veszélyeztetik a betegellátás biztonságát, folyamatosságát, viszont a gazdaságosság irányába hatnak. Nem szabad olyan lépésekhez folyamodni, amelyek nyomán egy-egy betegnek 60-80 kilométert kell utaznia egy egyszerű vizsgálatra, ezért aztán nem megy el. Mert ez hosszabb távon mind a betegnek, mind a biztosítónak nagyságrendekkel többe kerülhet.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Haiman Éva
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés