hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

A jó zsír fogyaszt

Hőkereső kamerákat használhatnak az emberek barna, vagyis "jó" zsírszöveteinek mérésére, ezen keresztül annak meghatározására, hogy milyen ételeket érdemes kerülniük - idézte brit kutatók megállapítását a The Daily Telegraph brit napilap online kiadására hivatkozva az MTI.

A fehér zsírral ellentétben, amely elsődlegesen tárolja az energiát, a barna zsírszövet energiát éget el és hőt termel. A barna zsírszövetet ezért jó zsírnak tartják, amely segít megelőzni a többletenergia tárolását.

Korábban azt feltételezték, hogy barna zsírsejtjeik csak a csecsemőknek vannak, akiket ezek a sejtek segítenek abban, hogy melegen tartsák testüket. 2009-ben azonban kutatások igazolták, hogy a felnőtteknek is van valamennyi barna zsírsejtjük, melyek aktívan részt vesznek az anyagcserében. Az arányukat 3-7,5 százalékra tették, nagyobb arányban a nőknél fordulnak elő. Kiderült az is, hogy a barna zsír a pubertásig szaporodik, majd csökken.

A Nottinghami Egyetem kutatói mostani vizsgálataikban úgy találták, hogy a barna zsír mennyiségének, valamint hőmérsékletének mérésével meg lehet határozni, hogy milyen ételek segítik az egyes embereket a fogyásban vagy a hízásban. A Journal of Pediatrics című szakfolyóiratban közzétett tanulmányukban demonstrálták a szerzők, hogy a hőérzékelésen alapuló kamerákkal pontosan nyomon lehet követni az emberek barnazsír-raktárait.

Mivel a barna zsír 300-szor több hőt termel, mint bármely más szövettípus, a technológia nemcsak azonosítani képes a barna zsírszövetet, hanem a hőtermelő aktivitását is mérhetik vele. A módszert gyerekeknél és felnőtteknél egyaránt kipróbálták, és megmutatták, hogy a gyerekeknek sokkal nagyobb a barnazsír-raktáruk, és jóval gyorsabban termel hőt. A későbbiekben azt vizsgálják meg, hogy a barna zsír miként változik meg különböző ételek elfogyasztása után - idézte a lap a kutatókat.

(forrás: MTI)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink