2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

A háziorvosok is olthatják a kismamákat

A háziorvosok ki tudják szűrni a különösen veszélyeztetett kismamákat, akiknél sürgető, hogy megkapják a koronavírus elleni védőoltást.

A várandósok és magzatuk egészsége védelméért mindenképpen szükséges az előzetes orvosi konzultáció és egyéni mérlegelés az olthatóságról. A háziorvosok megkapták a várandósok oltásával kapcsolatos szakmai ajánlásokat, így ismerik a rizikófaktorokat is, amelyek megléte esetén kifejezetten javasolt a várandós oltása. Így a praxisukhoz tartozó várandósok közül ki tudják szűrni a különösen veszélyeztetett kismamákat, akiknek sürgetőbb az oltása.

Az oltást kérő várandósok előbb regisztráljanak a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, és ezt követően tájékoztassák háziorvosukat oltási szándékukról. A háziorvos megszervezi az oltásukat a kórházi oltóponton, ahol a Pfizer-vakcinát kaphatják meg. Ha rendelkezésre áll Moderna-vakcina, akkor akár a saját rendelőjében is beadhatja az orvos a védőoltást.

Az oltás helyszíne és időpontja nagyban függ az éppen az országban rendelkezésre álló és a várandósok oltásához alkalmazható vakcináktól is. A várandósok oltása folyamatos lesz a kórházi oltópontokon.

A jelenlegi szakmai ajánlások alapján az első oltást a terhesség 12. hete után, a másodikat a szülés után javasolt beadni. Az oltáshoz azt kérik, hogy a kismamák vigyék magukkal a várandósgondozási kiskönyvüket is.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés