2021. szeptember. 17., péntek - Zsófia.

Novák Katalin arra kéri a várandósokat, regisztráljanak (Bővítve: igazolásminta)

Novák Katalin arra kéri a várandósokat, hogy regisztráljanak a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, majd vegyék fel a kapcsolatot a háziorvossal, aki megszervezi az oltásukat a kórházi oltóponton.

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter kedden a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorban hangsúlyozta: fontos, hogy a várandósok a háziorvossal vegyék fel a kapcsolatot, mivel ő fogja megszervezni nekik az oltást. A várandósokat a Pfizer- és a Moderna-vakcinával oltják, és nagyon fontos az is, hogy aki igényli a vakcinát, regisztráljon. Miután a szakmai állásfoglalás megszületett a várandósok oltásának lehetőségéről, soron kívül lehetővé teszik a kismamák biztonságos vakcinával történő beoltását.

A műsorban szó esett arról is, hogy megjelent a Magyar Közlönyben az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekek és családjuk életkörülményeinek javításáról szóló rendelet. Novák Katalin ennek kapcsán azt közölte, minegy 3500-4000 olyan gyermek él Magyaraországon, aki 1-es típusú diabéteszben szenved. Az anyagcserezavar jól kezelhető, és a megfelelő mennyiségű inzulin beadása mellett szinte szövődménymentesen lehet élni vele. Hozzátette, jelenleg az állami támogatással szinte ingyenesen tudják a cukorbeteg gyerekek igénybe venni a legmodernebb inzulinpumpát vagy azt a szenzort, ami folyamatosan figyeli a cukorszintjüket. Az új szabályok értelmében a tanévkezdéstől a pedagógusok külön díjazást kaphatnak, ha 1-es típusú diabéteszes gyerek ellátásában vesznek részt.

A nyári táborozások terén is bővíti a kormány a lehetőségeket, és a gyermekek iskolai, óvodai étkezésére is jobban odafigyelnek.

Igazolásminta oltásra jelentkező kismamáknak

Az Országos Kórházi Főigazgatóság közzétett egy igazolásmintát, amivel a kismamák igazolhatják jogosultságukat az oltópontokon.

A letölthető dokumentumot a védőnőnek kell kitöltenie, ezzel igazolva, hogy aki kéri az oltást, még szoptat – emellett azonban kell egy beutaló a háziorvostól is, valamint a szülésről szóló, egy évnél nem régebbi zárójelentést is be kell mutatniuk.

Azoknak, akik még a szülés előtt állnak, a várandósgondozási kiskönyvet kell magukkal vinniük, írja a 24.hu.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!