hirdetés
hirdetés
2024. május. 17., péntek - Paszkál.
hirdetés

A Háry János francia–magyarul

Tiszán innen, au-delŕ du Danube

Különleges élményt kínál ez a szinte véletlenül a magyar boltokba került, 2004. május 14-én, a franciaországi Montpellier-ben készült élő felvétel. A Háry János, ez a velejéig magyar, magyar népdalokra, magyar nagyotmondásra, magyar szürrealizmusra épülő népi daljáték idegen nyelven, pláne franciául – nos, ez mindenképpen furcsa, még akkor is, ha a szöveg tart némi kapcsolatot a gall népséggel, hiszen jól tudjuk, hogy a librettóban Háry legnagyobb hadicsínye és füllentése, hogy fogságba ejti magát Napóleon császárt. A lemez kétnyelvű, a dalok magyarul hangzanak el (persze rémes kiejtéssel, de például a kórus teljesítménye egészen kiemelkedő), míg a próza franciául, és Háry szerepében Franciaország egyik mai idolja, Gérard Depardieu brillírozik. Hogy milyen hatalmas színész, azt a második CD 2. számában, Háry nagy monológjában bizonyítja; mélységes rezignáció hatja át minden lélegzetvételét, amikor a háború hiábavalóságáról és az öregedésről mesél. Háry ebben az előadásban mitologikus figurává nő.
A zenei megvalósítás is nagyszerűen sikerült. Az Orchestre de National Montpellier vezető karmestere, Friedemann Layer tökéletesen elsajátította a magyaros hangvételt: tempói autentikusak, tökéletesen érzi a ritmus népies rubátóit, a szöveg kiejtéséhez idomuló gyorsításokat, lassításokat, míg a zenekar a francia impresszionistákra emlékeztető színekben pompázik – most is hallatszik, milyen döntő hatással volt Debussy a legnépiesebb magyar zeneszerzőre. Az énekesek közül kimagaslik Nora Gubisch Örzse (a francia verzióban Ilka) szerepében; a lemondó szerelem hangját („Szegény vagyok, szegénynek születtem”) ritkán hallani ilyen szívbemarkolóan. Szeretetben és rokonszenvben fogant előadás, fogadjuk mi is ekként.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
– CSONT –
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés