hirdetés
hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

A H. pylori és az érbetegségek

Statisztikailag szignifikáns összefüggést tárt fel egy metaanalízis a citotoxin-asszociált gén A-t (CagA) hordozó Helicobacter pylori- fertőzöttség és az érrendszeri betegségek fennállása között.
A peptikus fekély és a gyomorrák kialakulásában szerepet játszó H. pylori-fertőzés nagyjából minden második embert érint. Mivel az érrendszeri betegségekkel való kapcsolatát vizsgáló kutatási eredmények meglehetősen ellentmondásosak, olasz kutatók áttekintették a téma 1998 és 2004 közötti irodalmát. Metaanalízisükben (Am Heart J 2006; 151:1215–1222) tíz, az iszkémiás szívbetegséggel fennálló kapcsolatra irányuló retrospektív esetkontroll vizsgálatot dolgoztak fel.
Összesen 1500 beteg és ugyanennyi kontroll adatai alapján CagA-t hordozó (CagA-pozitív) baktériumtörzzsel történt fertőzés esetén 1,78-szorosnak találták az érrendszeri betegség kialakulásának esélyét, míg CagA-negatív H. pylori-törzsek esetén nem találtak összefüggést. További három prospektív vizsgálatot is feldolgoztak (összesen 513 szívbeteg és 590 kontroll bevonásával), ezek összesített elemzése az előbbiekénél valamivel kisebb mértékű, 1,26-szoros, statisztikailag szignifikáns összefüggést tárt fel az iszkémiás szívbetegség és a CagA-pozitív H. pylori okozta fertőzés között. További négy retrospektív eset-kontroll vizsgálat összegzése szerint az agyi iszkémia és a H. pylori-fertőzés is összefügg: a CagA-pozitív törzszsel történt fertőzés esetén az agyi iszkémia kialakulásának esélyhányadosa 2,43.
A szerzők komoly epidemiológiai jelentőséget tulajdonítanak a fertőzés kockázatnövelő hatásának, hiszen a népesség 30 százaléka fertőződik CagA gént hordozó H. pylori-val. Ez azt jelenti, hogy egy olyan középkorú népességben, amelynek 10 éven belül 10 százalék esélye van rá, hogy szívinfarktuson esik át vagy szív eredetű ok miatt meghal, minden 1000 CagApozitív H. pylori-törzs okozta fertőzés 13 újabb kardiovaszkuláris eseményhez vezethet.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
DR. LAKI JUDIT
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés