hirdetés
hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

A gyógyszereket is áfa terheli

Az uniós előírás kötelez

Várhatóan csak az általános forgalmi adó emelésével egyenértékű fogyasztói árnövekedésre lehet számítani jövőre a társadalombiztosítás által támogatott gyógyszerek esetében – értesült lapunk. Az európai uniós csatlakozással egyidejűleg legalább öt százalékra kell felemelni a jelenleg nullaszázalékos áfakulcsot, és ez alá tartoznak egyebek között a humán gyógyszerek, a különféle hatóanyagok.

Magyarország nem kért halasztást vagy mentességet a csatlakozási tárgyalásokon arra, hogy az integrációt követően is fenntarthassa a nullaszázalékos áfakulcsot. A vonatkozó uniós irányelv ugyan kimondja, hogy a kedvezményes forgalmi adó mértéke nem lehet öt százaléknál kevesebb, egyes esetekben azonban – szociális indokkal – még engedélyezi egy ideig a kisebb áfakulcs alkalmazását (lásd táblázatunkat). Az engedmény ugyanakkor általában csak azokra a tagállamokra érvényes, amelyeknél korábban is volt nulla- vagy pár százalékos áfateher. Az irányelv átmeneti mentességet fogalmaz meg az érintettek számára, de nem jelöl meg határidőt az ötszázalékos minimális adószint elérésére. A magyar kormánynak kérnie kellett volna a halasztást, ha életben kívánta volna tartani még egy ideig a nullaszázalékos kulcsot. A tíz csatlakozó ország közül – hazánkon kívül – Lengyelországban van még nullaszázalékos áfa a gyógyszereken, Észtországban pedig a tárgyi adómentes körbe tartoznak.

A kormány arra törekszik, hogy az áfaemelés ne jelentsen a szokásosnál nagyobb terhet a lakosság számára. Tehát az adónövekedés mértékénél ne legyen nagyobb a fogyasztói áremelkedés – közölte lapunkkal Kökény Mihály egészségügyi politikai államtitkár. Ez azt jelenti, hogy a támogatott gyógyszerek ártárgyalásai során mindenképpen figyelembe kell venni az adóemelést. Az államtitkár azt is hozzátette, hogy a kormány még nem döntött a legkisebb áfakulcs pontos mértékéről, így az adóemelés árnövelő hatását sem lehet pontosan tudni. Az ötszázalékos mérték ugyanis a minimumszintet jelenti – magyarázta. Mindazonáltal az egészségügyi tárca nem szeretné, ha ennél nagyobb áfakulcs terhelné a gyógyszereket.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dutka Noémi
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés