hirdetés
hirdetés
2024. július. 23., kedd - Lenke.
hirdetés

A gyógyszer és az orvos is árthat

Az ízérzékelés zavarai

Az ízek érzékelésének zavara viszonylag ritka, de annál kellemetlenebb állapot. Sokféle szervi és pszichés oka lehet, a legtöbb esetben azonban gyógyszermellékhatásról van szó. Az okok közül nem hiányoznak a iatrogén ártalmak sem.

Az ízek érzékelésének fontosságát nem kell különösebben ecsetelnünk. Inkább a funkció zavara esetén észleljük, mennyire kellemetlen, ha kiesik egy vagy több alapíz, vagy ellenkezőleg, olyan – fémes, sós – ízeket érzékelünk, amelyek megkeserítik az életünket, de legalábbis a szájízünket. Pácienseink sokszor panaszolnak egyúttal szájszárazságot vagy égő érzést is, aminek legtöbbször a nyálelválasztás funkciózavara az oka. A következmények között az első az étvágycsökkenés. Ebből a táplálékfelvétel zavara következik, innen pedig szerteágazó a szövődmények sora.

Keserű pirula

Az ízérzékelési zavar gyakoriságáról nincsenek pontos adatok. Ezer férfi és ugyanennyi nő részvételével nemrég készült egy svéd felmérés. Ennek következtetései szerint átlagosan a populáció 2,5 százalékánál fordul elő, nagyobb részben a nők körében (a férfiak 0,9, a nők 3,8 százalékánál). Egyesült államokbeli eredmények alapján a felnőtt lakosság 0,6 százalékának vannak ízérzékelési problémái. A zavar valószínűleg összefügg az életkorral, bár erről kevés és ellentmondásos adat áll rendelkezésre. A háttérben rendkívül sok tényező állhat.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés