hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

A gyógyszer-automaták már a spájzban vannak

Másodszor is tulajdonost válthatnak a patikák; igaz, ezúttal nem közmegegyezés alapján. Diktál az üzlet, s jön a mobil gyógyszertárak és a gyógyszer-automaták kora. A kamara szerint a szabályozatlan piaci mozgásnak a betegek isszák meg a levét.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara ellenzi az egyre-másra nyíló gyógyszertárak üzleti magatartását. A törvény nem tiltja, így az új patikákat előszeretettel nyitják már meglévő közelében vagy a tőszomszédságában. Jellemző, hogy a befektetők a nagyobb forgalmi esélyű helyeket szemelik ki, ahol már működik gyógyszertár. Vidéken még élesebb a kiszorítósdi, mert ott úgy alakult az ellátás, hogy hagyományosan ötezer lakosra kellett jutnia egy patikának. Az ilyen kis gyógyszertárak nehezen, de ma is ellátják a betegeket, ám az új belépők már bekebelezhetik őket.

Az újak aztán – immár tizenöt-húszezer ember ellátásával – szép haszonra tehetnek szert. Ennek persze a betegek látják kárát, mert a ma még működő vidéki patikák és fiókgyógyszertárak helyét Horváth Tamás kamarai elnök szerint mozgógyógyszertárak és gyógyszer-automaták veszik át. A kis falvakban nem lesz napi, életszerű az ellátás. "Faluhelyen a gyógyszerész általában egy épületben él és dolgozik. Erős kapocs fűzi a helyi lakosokhoz, éjszaka is lehet segítséget kérni tőle. A mobil patika csak meghatározott időként jár majd a faluban, így a kieső időben a betegeknek messzebbre kell majd utazniuk gyógyszerért vagy orvosság és tanács nélkül maradnak" – mondta.

A legújabb módszer Horváth Tamás szerint az, amikor a befektető a nagyobb településeken, térségcentrumokban egészségházat épít, és meghatározott időre fölajánlja a helyi önkormányzatnak. Cserébe azt kéri: a helyhatóság "terelje be" az összes orvost az új épületbe, amelynek a földszintjén azonnal megnyílik a befektető új patikája is. Így a vállalkozó versenyelőnyhöz jut. A hivatásrendi testület elnöke úgy számolt: száz ilyen patikai egységből álló lánc esetén a befektetőnek több mint öt százalék piaci részesedése lehet a teljes gyógyszer-kiskereskedelemben, tönkretéve több mint kétszáz patikát, patikuscsaládot.


Magyar Hírlap

 

cimkék

Könyveink