hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Tudomány

A gyermekkori rákot túlélőket szívbetegségre hajlamosító állapotok fenyegetik

A gyermekkori rákot túlélőkben gyakoribb a magas koleszterinszint, a cukorbetegség és a magas vérnyomás, amelyek mind szívbetegségre hajlamosítanak.
A szívbetegség kockázatát növelő betegségek ezekben a személyekben fiatalabb korban jelentkeznek, mint a normál populációban – olvasható a Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention-ben.
 
Lillian R. Meacham, az Emory Egyetem professzora a Childhood Cancer Survivor Study adatait elemezte; ebben a vizsgálatban 8599 ráktúlélő vett részt és 2936 testvérük. „ A Childhood Cancer Survivor Study korábban publikált adatai szerint a gyermekkori rákot túlélőkben mintegy tízszer akkora volt a kardiovaszkuláris betegség kockázata, mint testvéreikben. Most azt elemeztük, hogy a kardiovaszkuláris betegségre hajlamosító állapotok – a kövérség, a magas vérzsírszint, a magas vérnyomás és a cukorbetegség – gyakoribbak-e a túlélőkben. Ha tudjuk, hogy melyek a kockázati tényezők, és korán kezeljük őket, akkor remélhetőleg a szívbetegségek egy része elkerülhető”  – magyarázta dr. Meacham.
 
Az eredmények szerint a ráktúlélők testvéreikhez képest majdnem kétszer annyiszor szedtek magas vérnyomás elleni gyógyszert, 60 százalékkal gyakrabban koleszterincsökkentőt és 70 százalékkal többüknek volt cukorbetegsége. 
 
A besugárzásos kezelésnek szerepe lehet a szívbetegség kockázati tényezőinek kialakulásában. Teljestest-besugárzás esetén a kardovaszkuláris kockázati tényezők együttes előfordulásának valószínűsége  5,5-szeres volt, míg ha csak mellkasi és hasi besugárzást végeztek, jóval kisebb, 2,2-szeres. A kapcsolat egyértelmű, azonban oka még nem ismert.
 
„A kockázati tényezők a ráktúlélőkben mintegy 32 éves korban jelentkeznek, azaz sokkal korábban, mint azokban, akiknek nem volt rákjuk. Vannak, akik úgy vélik, hogy azokban, akiknek rákjuk volt, a test egyes részei korábban öregszenek. Fontos, hogy az ilyen betegeket már fiatal koruktól fogva rendszeresen ellenőrizzük, és ha szükséges, kezeljük” – mondta dr. Meacham.

A vizsgálatról az EurekAlert számolt be.
 
Dr. Weisz Júlia, medicalonline

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink