hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

A fogászatokon gondot okozhat a PCR-rendelet

Különösen a gyermekfogászatokon okozhat nehéz helyzeteket a kötelező tesztekről szóló, mától életbe lépő rendelet, írja a Népszava.

Most már az ombudsman kívánságának megfelelően jól helyezték el a jogi hierarchiában a tervezhető műtétekhez előírt Covid-szűrés szabályozását, ugyanakkor maga az eljárás továbbra sem egyértelmű. Például a szakorvos mérlegelheti, hogy az adott beteg esetében el lehet-e tekinteni a teszt (önköltséges) elvégeztetésétől, de nem világos, hogy ennek mik a szempontjai, közli a lap.

Az új jogszabály meglehetősen nehéz helyzetet teremt a fogorvosoknál. Hétfőtől ugyanis minden tervezhető beavatkozás előtt, a 6 évesnél idősebbektől vagy oltási igazolványt, vagy 48 órán belüli PCR-tesztet kell kérniük. Sőt mindezt a gyerekek kísérőinek is be kell mutatniuk. A lapnak Dúl Zoltán szombathelyi alapellátó fogorvos elmondta: a gyakorlatban minden fogtömés, szájüreg-átvizsgálás előtt kérniük kell az igazolást. Kivételt a sürgősségi ellátást jelent. Minden más esetben a gyakorlatban, amikor a szülő időpontot kér, rögtön jeleznie kell számára az orvosnak, hogy csak akkor jöhetnek, ha hozzák a 48 órán belüli PCR-tesztet. Azaz el kell menniük a családorvoshoz, aki megrendeli az Országos Mentőszolgálattól a vizsgálatot, s ha az elkészült, akkor a fogorvosnak 48 órán belül kell időpontot találnia a kezelésre.

Dúl Zoltán szerint ez nem biztos, hogy menni fog. Például egyetlen fog gyökérkezeléséhez legalább 3-4 alkalommal kell visszajönni az orvoshoz, és ezek közül, ami a 48 órán túli időpontra esne, annál elölről kell kezdeni a procedúrát. Dúl Zoltán azt mondta: mindez rendkívül nehéz helyzeteket okozhat a rendeléseken, különösen megnehezíti a gyermekek ellátását. A járvány már eddig is nagyon sok gyereket tartott távol a fogorvostól, érzékelhető, hogy emiatt már sokat romlott a fogazatuk és ezt a helyzetet az újabb akadály csak súlyosbítani fogja. 

Photo by Caroline LM on Unsplash
Photo by Caroline LM on Unsplash

(forrás: Népszava)

cimkék

hirdetés

Könyveink