hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

A fizikai aktivitás védi a gyermekeket a depressziótól

Azok a gyerekek, akik 6–8 éves korukban fizikailag aktívak, pár évvel később kisebb eséllyel lesznek depressziósak, írja a PharmaOnline.

A depresszió nem csak a felnőttek betegsége. Becslések szerint a gyermekek és serdülőkorúak mintegy 5 százalékánál fordulhat elő depresszió, írja a PharmaOnline.

A gyermekkori depresszió tünetei mások lehetnek, mint a felnőtt korban jelentkezőé

A gyermekkori depresszió tünetei nem szükségszerűen ugyanolyanok, mint a felnőtteknél tapasztalhatók. A kiskorúaknál a gyakori sírás, a harag, az ellenségeskedés, a korábban szívesen végzett tevékenységek iránti érdeklődés elvesztése, az étvágycsökkenés, az étkezési szokások megváltozása, a kapcsolati problémák, a kommunikáció hiánya vagy a szociális izoláció egyaránt a depresszióra hívhatják fel a figyelmet.

Azoknál a gyermekeknél, akik tanulási nehézségekkel küzdenek vagy figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarosak, akik elvesztették valamelyik szerettüket, akik állandó stressz alatt élnek, illetve akik családjában már előfordult depresszió, nagyobb eséllyel lesznek depressziósak.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

A gyermekeket és a felnőtteket is védi a sport a depressziótól

Az, hogy a felnőtteknél a fizikai aktivitás egyfajta protektív szerepet tölt be a depresszióval szemben, már régóta ismert. Annak a kiderítésére, hogy a fizikai aktivitás a gyerekeket is védi-e a depressziótól, egy norvégiai vizsgálatba mintegy 800 gyermeket (6 éveseket) vontak be. A gyerekek hét egymást követő napon mozgást monitorozó accelerátort viseltek a csuklójukon a nap 24 órájában. A nyomon követés részeként 8 éves korukban és 10 éves korukban is vizsgálták a gyermekek fizikai aktivitását és pszichés állapotát. Ez utóbbit a szüleikkel végzett strukturált interjúk alapján értékelték.

Azok a gyermekek, akiket 6 vagy 8 éves korukban közepes vagy erős igénybevétellel járó fizikai aktivitás jellemzett, azaz például kifulladásig, izzasztó módon sportoltak, két év elteltével kisebb eséllyel szembesültek a major depressziós zavar jeleivel” – summázza az eredményeket a vizsgálatot vezető Silje Steinsbekk. Hasznos tudni, hogy a fizikai aktivitás a gyermekeknél is tudatosan használható a depresszió megelőzésére és kezelésére.

Nagyobb önbecsülés, szociális integráció, csapatszellem óvhat a depressziótól

Arra nem ért ki a norvégiai, gyermekek bevonásával végzett vizsgálat, hogy mi a magyarázata a fizikai aktivitás és a sport depressziót kivédő hatásának. Korábbi vizsgálatok során arra hívták fel a figyelmet, hogy a sportolás növeli az önbecsülést, a fizikai aktivitás segíthet megszabadulni a negatív gondolatoktól, és a sportolók, különösen a csapatjátékosok a szociális integráció miatt kisebb eséllyel lehetnek depressziósak. Valószínűsíthető, hogy ezek a tényezők a gyermekek esetén is lényeges szerepet játszanak.

(Forrás: MNT)

(forrás: PharmaOnline )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés