hirdetés
hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

A felelősség ára

Szerződjünk könyvelőnkkel!

Ez évtől az újonnan alakuló cégek számára valamelyest könnyebb lesz megbízható könyvelőt találni, és a régóta működők is meggyőződhetnek arról, jól választottak-e. A számviteli törvény módosítása szerint ugyanis a nagyobb vállalkozások elszámolásait már csak mérlegképes, a Pénzügyminisztériumnál regisztrált könyvelők végezhetik. Ez különösen hasznos, miután a könyvelőknek csupán 20-30 százaléka köt szerződést ügyfelével, és az utóbbi időben megnövekedett a könyvelési hibák miatti peres ügyek száma.

A 10 millió forint nettó árbevételnél nagyobb, valamint a kettős könyvvitelű cégek elszámolásait ettől az évtől kezdve kizárólag a Pénzügyminisztériumban regisztrált, legalább háromééves szakmai gyakorlattal rendelkező mérlegképes könyvelők végezhetik. Így igazolványaik alapján a nagyobb vállalkozások könnyebben azonosíthatják könyvelőjüket. Nem kell bejelentkezniük a pénzügyi tárcánál, s továbbra is folytathatják tevékenységüket azok a könyvelők, akik ennél kisebb cégekkel vagy egyéni vállalkozókkal szerződnek. A könyvelőirodáknak azonban elég csak egy alkalmazottat regisztráltatniuk, éppen ezért a vállalkozók nem minden esetben kapnak reális képet arról, hogy a regisztrált személy mögött melyik könyvelőiroda áll.

Érdekesség, hogy a számviteli törvény rendelkezéseit nem hozták szinkronba az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) szabályaival. Az újfajta átalányadózást eredetileg 10 millió forintos árbevételi határhoz kötötték volna, emiatt tolták ki 10 millió forintra a számviteli törvényben a mérlegképes könyvelő alkalmazására megszabott limitet. Az eva választhatóságának értékhatárát azonban  15 millió forintra emelték. Így lehetnek olyan vállalkozások, amelyeknek, csak mert árbevételük több nettó 10 millió forintnál, mérlegképes könyvelőt kell alkalmazniuk.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dutka Noémi
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés