hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Nemek közötti különbségek a depresszióban

Az OTSZ Online szerint a depressziós betegek agyában nemi hovatartozástól függő, és eltérő genetikai mechanizmusokra utaló jeleket találtak.

A torontói egyetem (Campbell Institute, Center of Addiction and Mental Health, a Department of Psychiatry and Pharmacology) kutatóinak a Biological Psychiatry című lapban megjelent tanulmánya ismételten arra utal, hogy a férfiak és a nők depresszióját eltérően kell kezelni.

Nőkben az egyetlen major depressziós zavar (MDD) epizód 2-szer gyakrabban észlelhető, mint férfiakban, a vissza-visszatérő MDD gyakorisága viszont már négyszeres. Az MDD továbbá nőkben súlyosabb fokú, mint férfiakban, és a tünetek sem azonosak, pl. a nőknél háromszor gyakoribb az atípusus depresszió, melyet aluszékonyság és elhízás jellemez. Az MDD-ben szenvedő férfiakban és nőkben nem azonosak a kísérőbetegségek sem: a nőknél gyakoribbak a szorongásos tünetek, míg a férfiak inkább nyúlnak drogokhoz.

Az eddigi postmortem vizsgálatokat leginkább férfiakon végezték, ezért nem észlelhették a nemek közti különbségeket. Az MDD-s betegekben észlelt nemi különbségeket valószínűleg fejlődéstanilag magyarázhatjuk. A tesztoszteron korai hatására több agyi régió „maszkulinizálódik”. A pubertás alatti agyi neuroanatómiai, működési és kémiai változások is jelentősen befolyásolhatják a felnőttkori pszichopatológiás állapotok kockázatát. Mivel ez a vizsgálat csak halott felnőttek boncolásából származó agymintákon történt,  nem tudjuk, hogy fellelt különbségek a fejlődési folyamat során, vagy csak a felnőtt korban alakultak-e ki. A vizsgált betegek gyógyszeres kezelése gyakorlatilag megegyezett. Állatkísérletekben a pszichiátriai szerek nem okoztak – a nemek szerint - eltérő molekuláris válaszokat.

Részletek

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés