2021. június. 19., szombat - Gyárfás.
hirdetés
hirdetés

A csontnövekedés kulcsfontosságú időszaka

Gyermek- és serdülőkorban a testmagasság sokkal gyorsabban nő, mint a csontok ásványianyag-tartalma, ami egyrészt magyarázza a csonttörések magas számát ebben az életkorban, másrészt arra is felhívja a figyelmet, hogy milyen fontos a megfelelő étrend és a fizikai aktivitás a késői tinédzser években, írja a JAMA Pediatrics tanulmánya.

A késői tinédzser évek igen fontos időszakot jelentenek a csontok ásványianyag-tartalmának növelése szempontjából, még azután is, hogy a serdülő már elérte végleges testmagasságát, írják a Children's Hospital of Philadelphia gyermekgyógyászai által vezetett kutatók (Shana E. McCormack és munkatársai: Association Between Linear Growth and Bone Accrual in a Longitudinal Assessment of a Diverse Cohort of ChildrenJAMA Pediatrics). A tanulmány bemutatja, hogy a csonttömeg 10%-a a testmagasság növekedésének befejezése után épül be a tinédzserek csontjaiba.

A vizsgálat a Bone Mineral Density in Childhood Study adatain alapul, ami 2002 és 2010 között 2000 egészséges gyermek csontnövekedését követte, és többek között arra is fényt derített, hogy a csontok hossznövekedése és a csontok ásványianyag-tartalmának növekedése a csontváz különböző helyein igen különböző ütemben zajlik, továbbá, hogy serdülőkorban a magasság sokkal gyorsabban nő, mint az ásványianyag-tartalom. Ez magyarázhatja, hogy a felnőttkor elérése előtt a gyermekek 30-50%-a esetében következik be csonttörés.

A kutatók egy tavalyi vizsgálatukban azt is kimutatták, hogy a nagy igénybevételt jelentő súlyemelő gyakorlatok a genetikailag csonttörésre hajlamos gyermekek esetében is képesek javítani a csontok erejét (Physical activity benefits the skeleton of children genetically predisposed to lower bone density in adulthood; Journal of Bone and Mineral Research).

Mint a kutatók kifejtik, egy ideje már ismert, hogy a gyermek- és serdülőkori megfelelő táplálkozás és testmozgás, ami maximalizálja a csontok egészségét, védő hatású az idősebb életkorban kialakuló csontritkulással szemben, a jelen vizsgálat pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy a késői tinédzser évek kulcsfontosságú időszakot jelentenek a csontnövekedés szempontjából.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

A tsimane törzs tagjait nem első alkalommal vizsgálják. 2017-ben már nagy nyilvánosságot kapott az az eredmény, miszerint időseik szív- és érrendszeri egészsége egészen példátlan a világon.

Az Ökológiai Kutatóközpont és a Pécsi Tudományegyetem közös projektje, melyben a lakosság segítségét kérik az inváziós csípőszúnyogok feltérképezéséhez.