hirdetés
2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.

A biztosítóknak még kevés, a betegeknek már sok

Nem is lesz olyan könnyű az egészségpénztárak forrásainak bevonása az egészségügyi intézmények finanszírozásába – írja a nol.hu.

Újabb csatornát nyit a kormány, hogy a polgárok a magánbiztosítóktól vásároljanak egészségügyi szolgáltatást – kommentálja a lap azt a Papcsák Ferenc (Fidesz) nevén futó törvénymódosítást, miszerint egészségpénztári számláról is lehetne fizetni a  betegségbiztosítások díját.

Ennek kapcsán felidéz egy minapi konferenciát is, ahol Hegymegi Anita, az Uniqua Biztosító területvezetőjének előadásából viszont az derült ki, mindez nem elég, hogy a magánbiztosítók nagyobb szerepet vállalhassanak a közszolgáltatások finanszírozásából. Az előnyök ellenére Magyarországon nem nagyon ismert és kedvelt megtakarítási formák az egészségi célra szolgáló konstrukciók. Furcsa módon a szomszédos Ausztriában az egészségügy finanszírozásában jóval kisebb szerepe van a magántőkének (23,8 százalék), mint nálunk (35 százalék), s miközben nyugati szomszédunknál a lakosság egyharmadának van kiegészítő egészségbiztosítása, Magyarországon alig tízszázalékos ez az arány.

Ausztriában ilyen kiegészítő biztosításra van szükség a szabad orvos- és intézményválasztáshoz. Az egészségügyi intézmények bevételeinek tíz százalékát a magánbiztosítóktól kapják. Az összeg kilencven százalékát visszaosztják azoknak egészségügyi dolgozóknak, akik részt vettek a magánbiztosítók ügyfeleinek ellátásábanolvasható a nol.hu-n.

(forrás: NOL)
hirdetés

Könyveink