hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Egészségipar

A biotech gyógyszereké a jövő

Hamarosan több drága, ám hatásos biotechnológiai gyógyszer szabadalma lejár. Néhány cég – köztük a Richter – ugrásra kész ezek hasonmásainak előállítására, ami tetemes megtakarítást jelent a biztosítóknak.
Az utóbbi öt évben kétszeresére nőtt a biotechnológiai gyógyszerek piaca, tavaly 85 milliárd dollár volt a forgalmuk. A gyógyszerpiac növekedésének 22 százalékát már ma a biotech készítmények adják, ez az arány 1998-ban még csak 9,5, 2003-ban 13,8 százalék volt.

A biogyógyszerek közé tartozó rekombináns fehérjék (ezek az emberi fehérjékkel azonosak) előállítása genetikailag módosított baktériumokból vagy emlőssejtekből történik. Az ilyen fehérjék terápiásan hatnak az emberi szervezetre, amely nem kezeli idegen anyagként ezeket.

A biotechnológiai folyamatokat több mint 5000 éve ismeri az emberiség, például élesztőt használnak a kenyér- és a sörgyártásnál, vagy a borkészítésnél. A középkortól a huszadik századig hatóanyagot szervekből is állítottak elő. Például a májbetegség kezelésére májkivonatot (B12 vitamin) alkalmaztak. De hasonlóan, az inzulin is a sertés hasnyálmirigy-kivonatából készült. Az úgynevezett rekombináns fehérjék előállításával pedig 30 éve kísérleteznek.

Közép-Európa legnagyobb, 15 milliárd forintos biotechnológiai zöldmezős üzemét építi a Richter Gedeon Rt. Debrecenben. A 90, magasan kvalifikált dolgozónak munkát adó beruházás várhatóan 2012-ben készül el, és megfelel az európai és amerikai gyártástechnológiai követelményeknek. A debreceni üzemben terápiás fehérjék készülnek majd.

Beke Zsuzsa, a cég kommunikációs vezetője a Világgazdaság Online-nak elmondta: a Richternél komoly hagyományai vannak a fermentációs kutatásnak. A jövőben biohasonló (biosimilar) készítmények előállítására is készülnek. Azért is érdemes belevágni ebbe a gyógyszergyártásba, mert míg a kémiai készítmények generikus (lejárt szabadalmi védettségű készítmények) gyártóinak több száz versenytársa van, a biotechnológiai termékeknél csak néhány, hiszen nagyon kevesen rendelkeznek csak minőségileg elfogadott gyártási kapacitással.

Igaz, hogy a biotechnológiai gyógyszerek előállítása a kémiai úton előállítottakhoz képest kockázatosabb, de ez az egyik kitörési pont a hazai gyógyszercég számára is. Ezért is vásárolta föl a Richter a német Helm céggel közösen a németországi Strathman biotechnológiai céget 2007-ben, A biotechnológiai vegyesvállalat 70 százaléka Richter tulajdon, az akvizíció teljes értéke 22,9 millió euró volt. A korábbi tulajdonos, egyébként 2000-ben döntött egy új üzem felépítéséről a németországi Bovenau-ban, amely három évre rá megkezdte a működését, majd további négy év telt el és megalakult a Richter-Helm vegyesvállalat. A cég az elsők között gyártott rekombináns fehérjéket, több mint 20 év tapasztalata van a biotechnológiai gyógyszerek gyártása terén.

Federico Pollano, a németországi leányvállalat, a Richter-Helm Bio Tec ügyvezető igazgatója elmondta: amíg Észak-Amerikában a biotech piac részesedése csökken, addig Európában nő. Nálunk a nyári hónapokban sok vita zajlott a biológiai készítmények másolatainak alkalmazásáról. Ugyanis ezek a szerek nem azonosak az eredetivel, csak hasonlóak hozzá. Ám tetemes költségmegtakarítást jelentenének a biztosítónak, hiszen 15–40 százalékkal olcsóbbak az alacsonyabb fejlesztési költségük miatt. Az eredeti biotech orvossággal a kezelés költsége – például a daganatos betegeknél – 5–6 millió forint is lehet. Federico Pollano szerint a német egészségügynek évente 164 millió eurós megtakarítást jelentene a biohasonló készítmények alkalmazása.

Nógrádi Tóth Erzsébet, Világgazdaság Online

cimkék

hirdetés

Könyveink