hirdetés
hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

A betegek terápiás hűsége az EU munkatervének élén

Az európai gyógyszeripar jövőre támogatja azt a kampányt, amelynek célja az idősebb betegek gyógyszerterápiás hűségének (adherencia) javítása. Ez prioritásként szerepel azon a hosszú listán, amely az „European Innovation Partnership on Active and Healthy Aging” program intézkedéseit tartalmazza. 

A 2012-ben induló programok közé tartoznak a sikeres innovatív gondozási modellek, például a krónikus betegségekben szenvedő idősek távoli monitorozásának elősegítése, valamint azok a megoldások, amelyek az idős betegeknél elősegítik a korai diagnózis felállítását. Szorgalmazzák továbbá, hogy az Európai Közösség hárítsa el azokat az akadályokat, amelyek gátolják az innovációt, illetve biztosítsa az uniós támogatások hatékonyabb felhasználását.

A korábbi megbeszélések során a „European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations” indítványozta, hogy az időseknél alkalmazott egészségügyi technológiától a klinikai vizsgálatok értékeléséig mindent alaposan gondoljanak át. A partnerségen belül azzal érveltek, hogy tenni kell „az innovációval szemben még ma is fennálló számos akadály ellen”.

A funkcionális szabályozórendszerek kialakításában alapvető az Európai Bizottság és a tagállamok részvétele, mondta Andrea Rappagliosi, az európai kormányügyekért felelős hivatal elnöke, egyben a GlaxoSmithKline brüsszeli irodájának vezetője . A partnerség három európai kormánybiztos – John Dalli egészségügy, Neeli Kroes információs technológiai és Maire Geoghegan-Quinn kutatási biztosok – védnöksége alatt működik. A terv elfogadása három biztos szerint konstruktív válasz arra az egyre nagyobb kihívásra, amit az idősödő európai populáció jelent. „Azt akarjuk, hogy valóban megváltozzon az idősebb európai polgárok élete és ez a terv pontosan ezt kutatja” mondták tájékoztatójukon. Megelégedésüket fejezték ki, hogy számos partner elkötelezett az együttműködésben. „Csak az innovatív megközelítés lehet az, amivel az öregedést az emberek, az ellátók és az üzleti szereplők számára nagy lehetőséggé tudják változtatni”. Ígéretük szerint megfelelő jogalkotás és anyagi támogatás révén illetve konzultálva a kormányok vezetőivel, azon munkálkodnak, hogy „ezt a tervet valósággá változtassák”.

Az egészséges öregedés stratégiájának elsőrendű célja az átlagos európai polgár számára 2020-ra biztosítani, hogy két aktív és egészséges évvel többet éljen. A tervben három fő területre összepontosítanak: a megelőzésre, a gondozásra és a gyógyításra, valamint a független életvitelre. A tervezett intézkedések sorában olyan elemek is találhatók, mint például a funkcionális állapotromlás és rossz általános állapot megelőzése, valamint az idős emberek számára alkalmas épületek, városok és környezet kialakításában való együttműködés.

A terv elfogadását számos európai egészségügyi szervezet üdvözölte. A „European Health Management Association” szerint például ez „háromszoros győzelmet” jelent Európa számára, mivel az idős emberek kilátásai javulnak, fenntarthatóbbá válnak az egészségügyi és szociális ellátórendszerek, miközben az európai ipar számára erősebb piac nyílik meg. Az európai orvosok szövetsége, a CPME szerint a terv „horizontálisabb együttműködésre ösztönöz” a megelőzés, a szűrés és a korai diagnózis terén csakúgy, mint a kezelés, az ápolás, az időskori aktív életmód és független életvitel biztosításában. Az orvosok azzal érvelnek, hogy a „kormány gazdaságra fordított figyelme visszatér az egészségügybe való befektetések felé”: Az európai ápolónők szövetsége, az „European Federation of Nurses” fontosnak tartotta, hogy a folytonosság biztosítására alkalmas új stratégiák és integrált ellátó rendszerek iránt jelentős szintű a politikai elkötelezettség.

Több olyan rövid távú célról is szó esett, amelyekért a terv keretében lehetne dolgozni. Ide tartozik az egészséggel kapcsolatos ismeretek bővítése, a betegek önállóságának elősegítése, az idősebb felnőtteknél betegségmegelőzés védőoltások révén, vagy például a többszörös krónikus betegségek kutatása.

(forrás: APM Healh News / MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés