hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

A betegek is tehetnek a kórházi fertőzések ellen

Például gyakori kézmosással, mondta az InfoRádiónak a Magyar Kórházszövetség tudományos tanácsának elnöke.

Rácz Jenő kiemelte, a magyar kórházakban minden fertőzést jelentenek, még azt is, amelyet otthonról hoz a beteg. A statisztikákba az is beleszámít, ha valaki influenzás időszakban a kórházba magával hozza az influenzaszerű megbetegedést, amelynek tünetei az intézményben jelennek meg, és az is, ha azokat a hozzátartozók hozzák be – közölte a tanács elnöke.

Arra a kérdésre, hogy a saját tapasztalatai szerint nem növekszik-e a kórházi fertőzések száma, Rácz Jenő úgy válaszolt, hogy ez relatív dolog.

„Ha belegondolunk abba, hogy azokban az országokban, ahol jól működik a iatrogenic infection surveillance – vagyis az, hogy pontosan, statisztikailag protokoll szerint megfigyelik és feldolgozzák a fertőzésekre vonatkozó adatokat –, ott magasabb a fertőzések száma, mint ahol ezt nem megfelelő gondossággal kezelik”, magyarázta.

Tavasszal a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete a kórházi kézmosásért kampányolt. Ezzel kapcsolatban a Magyar Kórházszövetség tudományos tanácsának elnöke elmondta: az egyik szakmailag kidolgozott protokoll és megfigyelési rendszer éppen a kézmosásokra vonatkozik, és ezekkel kapcsolatban kampányok is voltak.

„Ez egy dologra biztosan felhívja a figyelmet. Amikor ilyen kérdésekről beszélünk, nem biztos, hogy bonyolult berendezések és bonyolult, nagyon nagy pénzbe kerülő rendszerek működtetésére kell gondolni, hanem olyan – adott esetben – már több száz éves orvosi-szakmai szabályokra, mint például a fertőtlenítő kézmosás”. fogalmazott Rácz Jenő.

„Arra vonatkozóan, hogy ezeket betartják-e az orvosok, a szakápolók és a takarító személyzet, nyilván intézményenként nagyon nagy statisztikai eltérések vannak. De azt mondhatjuk, hogy a legtöbb intézményben természetesen ezeket betartják. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy ezen a területen még mindig vannak kötelező előrelépési lehetőségek”, jelentette ki Rácz Jenő.

(forrás: InfoRádió)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés