hirdetés
hirdetés
2024. július. 04., csütörtök - Ulrik.
hirdetés

A beteg a zsebébe nyúl

Tagállam-bemutató: Portugália

A betegeknek az állami egészségügyi ellátás szinte minden szolgáltatásának igénybevételekor fix összegű hozzájárulást kell fizetniük Portugáliában. Egyrészt ez, másrészt pedig a jobb szervezettség az oka annak, hogy az Európai Unió egyik legdinamikusabban fejlődő országában mind többen választják a magánszektor szolgáltatásait.

Portugáliában az egészségügyi szolgálat költségeit az állam döntően adóbevételekből fedezi, és a forrásokat központilag, az Egészségügyi Minisztérium közvetlen közreműködésével osztják el. A szolgálat irányítása, a tervek és a költségvetési javaslatok elkészítése az öt regionális igazgatóság szintjén történik; a régiók felelnek az országos stratégiák végrehajtásáért. A regionális igazgatóságokon belül működnek az autonóm helyzetű, úgynevezett regionális ügynökségek, melyek fő feladata a finanszírozási szerződések megkötése az egészségügyi szolgáltatókkal.

A magánszektor – benne főként szakorvosok, fogorvosok, laborvizsgálatot végző egységek – az orvosi konzultációk mintegy 30 százalékát nyújtja. A privát szolgáltatók közül ki kell emelni a Misericórdiákat, amelyek független, egyházi fenntartású intézmények, és kiemelkedő szerepet játszanak bizonyos ellátástípusok – így a pszichiátria, a rehabilitáció vagy a krónikus fekvőbeteg-ellátás – területén, ahol gyakorlatilag elsődleges szolgáltatók. A magánkórházak tekintetében érdekes paradoxon, hogy a kórházak több mint 40 százaléka magánintézmény, ugyanakkor csak a kórházi ágyak egynegyede üzemel magánkórházakban.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Ötvös Péter
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés