hirdetés
hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

A Batliner-gyűjtemény

Nagy durranásra sikerült szert tennie a bécsi Albertinának; nemcsak saját hírnevét öregbíti a nemrég csodálatosan felújított múzeum, hanem – ahogy a szakértők mondják – átrajzolja az osztrák múzeumi térképet is. A Batliner-gyűjtemény állandó kölcsönbe érkezett ide – egyelőre áprilisig látható, de föltehetően azon túl is –, és ezért igazán érdemes kiruccanni, immár határ nélkül, az osztrák fővárosba.

  Herbert Batliner nyolcvanesztendős liechtensteini ügyvéd, és felesége, Rita mintegy ötszáz képből álló gyűjteményt szállíttatott otthonából az Albertinába. A házaspár több évtizeden keresztül koncepciózusan vásárolta a piacon felbukkanó klasszikus modern képeket – ebben szakértő galeristák is a segítségükre voltak, mindaddig, míg maguk is szakértővé váltak –, ezért aztán ma mintegy negyven Picassót, számos híres francia impresszionistát, Monet-t, Renoirt, Cézanne-t, Signacot és hasonló hírességeket mondhatnak magukénak.   Gyűjtőszenvedélyük az ezt követő periódusra is kiterjedt: a német avantgárd, a Blaue Reiter, a Brücke-csoport és az orosz avantgárd leghíresebb festőitől is szereztek egy vagy több képet.
  Az Albertina gondosan tálalta az anyagot a híresen kényes osztrák közönségnek. Saját idevágó – főként grafikai – anyagával kiegészítette, és szellősen helyezte el két szint sok termében. Minden teremben kétnyelvű ismertető van – és főként hely és fény, hogy jól szemügyre lehessen venni a valóban csodás műveket.
  A Batliner-gyűjtemény monumentális méretének és stílusokon és országokon átívelő karakterének köszönhetően igazi művészettörténeti túrán vehetünk részt. A francia impresszionisták – tán a laikusok számára is érdekes, hogy nem a legnagyobb és leghíresebb, de az azokra igen-igen emlékeztető hasonlók láthatók itt, Monettől például vízililiom, Degas-tól balerinák – után egészen más világot tár elénk a német Blaue Reitercsoport terme, majd az oroszoké, Maleviccsel, és persze csodás Chagallokkalimages/
  Ami pedig az átrajzolást illeti: az eddig kivált osztrák anyagban erős bécsi múzeumok egyik legfontosabbika most szert tett egy igazi, európai anyagra. Abból a korszakból méghozzá, amelyet az európai festészet egyik aranykorának tartanak; és azoktól az alkotóktól, akik ezt az aranykort az első sorban fémjelzik.
  Ami pedig a négygyermekes Batliner házaspár kiüresedett nappaliját illeti: a könyvméretű szerződés egyik pontja lehetőséget biztosít nekik arra, hogy olykor- olykor kölcsönvegyenek egyegy képet, magánhasználatra. Hogy mégse legyenek teljesen üresek azok a falakimages/

Bécs, Albertina, Batliner-gyűjtemény, április 10-ig

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Csáki Judit
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés